Izolarea blocurilor ar putea deveni gratuită: cum primăriile ar putea evita cheltuielile

REABILITARE. Mii de asociații de proprietari așteaptă cu nerăbdare aprobarea cererilor pentru reabilitarea blocurilor, iar o veste bună vine din Parlament în acest sens. Un proiect de lege nou propune ca primăriile să suporte costurile pentru izolarea termică a blocurilor, astfel încât aceasta să devină gratuită pentru locatari. Aceste reguli urmează să fie aplicate exclusiv proiectelor viitoare, dacă vor fi aprobate de către Parlament.

În București, peste 3.000 de blocuri necesită reabilitare termică urgentă. Cele mai multe dintre acestea se găsesc în Sectorul 6, unde există peste o mie de blocuri neanvelopate, urmate de sectoarele 4 și 5, fiecare cu aproximativ 700 de blocuri în aceeași situație.

În prezent, asociațiile de proprietari trebuie să suporte între 10 și 25% din costurile contractelor de anvelopare, în cazul în care fondurile provin din bugete europene. În caz contrar, când finanțarea vine din bugetele locale sau naționale, locatarii nu au obligații de plată.

Majoritatea blocurilor care necesită anvelopare au fost construite în anii ’70. Durata medie a unui șantier de anvelopare este de aproximativ un an. Autoritățile locale din sectoarele municipiului București semnalează o scădere a numărului de firme de construcții interesate să execute astfel de lucrări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare