#JE SUIS CHARLIE – Martor ocular la „atentatul terorist” care n-a mai avut loc în Piața Trandafirilor: clienta uitucă și Operațiunea „Detonați valiza!”

EXCES DE ZEL. 14 iunie 2018, Tîrgu Mureș, Piața Trandafirilor. Liniștea deja isterică a prânzului e spartă iremediabil, sirene, convoi de mașini. Excelent, măcar nu mai e liniște! Exercițiu sau convoi care-nsoțește vreun grangur, zic. Nu-i, apare ditamai mașina pompierilor, SMURD-ul, duba Jandarmeriei, DIICOT-ul, echipa antitero de la SRI (cu tot cu robotu’ de intervenție), drum blocat… Băi, s-o fi dat vreo spargere la bancă sau la casa aia de amanet din apropierea terasei, fără să simțim nici măcar noi care aveam, de voie – de nevoie, ochii ațintiți încolo? Nah… Vin geniștii.

 

Deci… respir adânc să vă pot nara calm ce s-a-ntâmplat. O doamnă, clienta unui hotel din zonă, a plecat grăbită cu un taxi uitându-și o mică valiză pe trotuar. O fi avut mai multe bagaje, s-o fi grăbit, nu știu. Cert e că și-a uitat “obiectul de călătorie” pe trotuar. La fel de cert, un aprig și impacientat cetățean (mă gândesc că e cel puțin șef de scară) a telefonat la numărul unic de urgență 112, raportând pionierește „valiza abandonată suspect”. Brusc, Sistemul Naţional de Alertă Teroristă (SNAT) s-a colorat rapid de la albastru (precaut) la roșu (critic). Și, uite așa, s-a declanșat procedura de alertă teroristă.

 

Între timp, doamna uitucă s-a reîntors la locul atacului terorist să-și recupereze valiza uitată pe trotuar. Inutil, niciunul din cei prezenți (să fi fost vreo 50-80 de polițiști de toate soiurile, jandarmi, pompieri, diicotiști, sereiști) n-au întrerupt procedura. Doar era declanșată alerta, deci… s-a procedat conform protocoalelor. Să nu râdeți, dar după 10 minute de prezență în jurul valizei, jandarmii au fost puși să evacueze oamenii de pe terase. Cu fermitate: Plecați acum. Lăsați, că plătiți mai târziu! E ordin!

 

 

 

Înțeleg aplicarea procedurii standard în cazul coletelor suspecte, dar vorbim de o doamnă care și-a uitat valiza lângă taxi și în 5 minute s-a reîntors să o recupereze. Procedura asta standard are și butonul stop? Până la urmă nu s-au reîncarnat Saïd Kouachi, Chérif Kouachi și Hamyd Mourad într-unul singur care a venit cu valijoara să o detoneze în Piața Trandafirilor. O doamnă și-a uitat o valiză… Sper c-au arestat-o. Și c-or s-o condamne vreo 20 de ani pentru atac terorist, ca pe pensionarul ăla din Maramureș care, la 70 de ani, supărat pe justiție, a lipit pe pișoarul Tribunalului o “bombă”. Ce dacă era din… lut împachetat în carton și lipit cu scotch? Teroristul dracu’! La pușcărie cu el.

 

P.S.: Știu, nu e de joacă cu teroriștii. În afară de asta puteți să-mi spuneți orice. Dar buton de stop în cazuri butaforice, de evidentă naivitate, există? Nu de alta, dar să scutim și noi niște bani de la buget…

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare