#JE SUIS CHARLIE – Martor ocular la „atentatul terorist” care n-a mai avut loc în Piața Trandafirilor: clienta uitucă și Operațiunea „Detonați valiza!”

0
1233

EXCES DE ZEL. 14 iunie 2018, Tîrgu Mureș, Piața Trandafirilor. Liniștea deja isterică a prânzului e spartă iremediabil, sirene, convoi de mașini. Excelent, măcar nu mai e liniște! Exercițiu sau convoi care-nsoțește vreun grangur, zic. Nu-i, apare ditamai mașina pompierilor, SMURD-ul, duba Jandarmeriei, DIICOT-ul, echipa antitero de la SRI (cu tot cu robotu’ de intervenție), drum blocat… Băi, s-o fi dat vreo spargere la bancă sau la casa aia de amanet din apropierea terasei, fără să simțim nici măcar noi care aveam, de voie – de nevoie, ochii ațintiți încolo? Nah… Vin geniștii.

 

Deci… respir adânc să vă pot nara calm ce s-a-ntâmplat. O doamnă, clienta unui hotel din zonă, a plecat grăbită cu un taxi uitându-și o mică valiză pe trotuar. O fi avut mai multe bagaje, s-o fi grăbit, nu știu. Cert e că și-a uitat “obiectul de călătorie” pe trotuar. La fel de cert, un aprig și impacientat cetățean (mă gândesc că e cel puțin șef de scară) a telefonat la numărul unic de urgență 112, raportând pionierește „valiza abandonată suspect”. Brusc, Sistemul Naţional de Alertă Teroristă (SNAT) s-a colorat rapid de la albastru (precaut) la roșu (critic). Și, uite așa, s-a declanșat procedura de alertă teroristă.

 

Între timp, doamna uitucă s-a reîntors la locul atacului terorist să-și recupereze valiza uitată pe trotuar. Inutil, niciunul din cei prezenți (să fi fost vreo 50-80 de polițiști de toate soiurile, jandarmi, pompieri, diicotiști, sereiști) n-au întrerupt procedura. Doar era declanșată alerta, deci… s-a procedat conform protocoalelor. Să nu râdeți, dar după 10 minute de prezență în jurul valizei, jandarmii au fost puși să evacueze oamenii de pe terase. Cu fermitate: Plecați acum. Lăsați, că plătiți mai târziu! E ordin!

 

 

 

Înțeleg aplicarea procedurii standard în cazul coletelor suspecte, dar vorbim de o doamnă care și-a uitat valiza lângă taxi și în 5 minute s-a reîntors să o recupereze. Procedura asta standard are și butonul stop? Până la urmă nu s-au reîncarnat Saïd Kouachi, Chérif Kouachi și Hamyd Mourad într-unul singur care a venit cu valijoara să o detoneze în Piața Trandafirilor. O doamnă și-a uitat o valiză… Sper c-au arestat-o. Și c-or s-o condamne vreo 20 de ani pentru atac terorist, ca pe pensionarul ăla din Maramureș care, la 70 de ani, supărat pe justiție, a lipit pe pișoarul Tribunalului o “bombă”. Ce dacă era din… lut împachetat în carton și lipit cu scotch? Teroristul dracu’! La pușcărie cu el.

 

P.S.: Știu, nu e de joacă cu teroriștii. În afară de asta puteți să-mi spuneți orice. Dar buton de stop în cazuri butaforice, de evidentă naivitate, există? Nu de alta, dar să scutim și noi niște bani de la buget…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ