Jean Negulesco: povestea românului care a descoperit-o pe Marilyn Monroe și care a cucerit Hollywood

CINEMAGIA. Jean Negulesco, singurul român distins cu un premiu Oscar, rămâne un nume puțin cunoscut în țara sa natală, România, deși a avut o carieră de succes în lumea filmului și a artelor vizuale. Născut în Craiova, el a părăsit România la vârsta de 20 de ani pentru a-și urma pasiunea pentru artă în străinătate.

Încă de la o vârstă fragedă, Negulesco a fost atras de arta picturii și a dezvoltat rapid un talent remarcabil. Cu toate că a început să studieze desenul în București, determinarea sa de a urma cariera artistică l-a determinat să se înscrie la prestigioasa Școala de Arte “Académie Julian” din Paris, în ciuda opoziției tatălui său.

În timpul șederii sale în Paris, Negulesco a întâlnit numeroși artiști celebri, inclusiv Constantin Brâncuși și Pablo Picasso, care i-au influențat profund perspectiva artistică. În plus, el a intrat în contact cu lumea cinematografiei și a întâlnit figuri marcante din această industrie.

În cele din urmă, a emigrat în Statele Unite, unde a avut o carieră prolifică în lumea filmului. A început ca asistent de regie și a avansat treptat în domeniu, devenind regizor și producător independent. Negulesco a colaborat cu numeroase vedete celebre, precum Marilyn Monroe, Cary Grant, Greta Garbo, Sophia Loren, Fred Astaire, Lauren Bacall și Joan Crawford.

Unul dintre cele mai notabile filme realizate de Negulesco este comedia romantică “How to Marry a Millionaire” din 1953, care a contribuit la consolidarea statutului de sex-simbol al lui Marilyn Monroe în Statele Unite.

Marilyn Monroe, născută Norma Jeane Mortenson, a fost o iconă a cinematografiei și o figură emblematică a culturii pop. Colaborarea sa cu Jean Negulesco în “How to Marry a Millionaire” a fost un moment crucial în cariera sa și a contribuit la creșterea popularității sale. Cei doi au dezvoltat o apropiere personală în timpul filmărilor, iar relația lor a fost subiectul speculațiilor și zvonurilor. Negulesco a făcut o declarație notorie despre Marilyn Monroe, numind-o “visul împlinit al oricărui bărbat din lumea largă”.

Marilyn Monroe a continuat să fie una dintre cele mai admirate și studiate figuri din istoria cinematografiei, iar contribuția lui Jean Negulesco la cariera sa și la promovarea ei în industria filmului rămâne un aspect semnificativ al istoriei cinematografice.

Cu toate acestea, numele lui Jean Negulesco rămâne relativ necunoscut în România, deși a avut o carieră strălucită în Hollywood și a păstrat legături cu țara sa natală, inclusiv vizite la studiourile din Buftea și corespondență cu cineaști români. Fundații și inițiative au fost lansate pentru a promova moștenirea sa artistică în România, dar au întâmpinat dificultăți în timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare