Jumătate dintre medicamentele viitorului ar putea fi pierdute din cauza extincției plantelor

SĂNĂTATE. Biologii trag un semnal de alarmă, avertizând că omenirea ar putea pierde o proporție semnificativă dintre medicamentele viitorului din cauza riscului de extincție care planează asupra multor specii de plante.
Aproximativ jumătate dintre plantele cu flori, în număr de peste 100.000, sunt amenințate, iar în jur de 77% dintre cele care încă nu au fost descrise de oamenii de știință se află în pericol. Uneori, aceste plante dispar înainte de a fi catalogate, ceea ce durează în medie aproximativ 16 ani.

Principalul motiv al acestei amenințări este pierderea habitatului ca urmare a defrișărilor sau a construirii barajelor care inundă zonele din amonte ale râurilor. Deși schimbările climatice sunt, de asemenea, o amenințare, aceasta este mai dificil de cuantificat.

Cercetătorii de la Grădinile Botanice Regale din Kew au publicat aceste constatări într-un raport recent numit “Situația plantelor și ciupercilor din lume”. Ei solicită ca toate speciile nou descrise să fie considerate amenințate, cu excepția cazurilor în care se poate demonstra contrariul.

Se estimează că peste 100.000 de specii de plante sunt amenințate, mai mult decât totalul speciilor de mamifere, păsări, reptile și pești la un loc. Deoarece multe medicamente sunt derivate din plante, pierderea acestor specii ar putea duce la dispariția a până la jumătate dintre medicamentele viitoare.

De la debutul pandemiei de COVID-19 în 2020, oamenii de știință au descris peste 10.200 de specii noi de ciuperci și peste 8.600 de specii de plante, datorită perioadelor de izolare care le-au oferit mai mult timp pentru a se concentra asupra speciilor descoperite, dar necatalogate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare