JURNAL DE CĂLĂTORIE – Italia: Aci Castello, fortificația siciliană înălțată pe-o stâncă, în anul 1076, de urmașii vikingilor (4)

0
101

ZIUA 3. Dacă te decizi să parcurgi vreo 9 kilometri la nord de Catania cea siciliană dai de Aci Castello, o comună-orășel a provinciei unde trăiesc aproximativ 18.000 de suflete, asta dacă nu-i adaugi și pe turiștii veniți să admire fortificația edificată în anul 1076 de urmașii vikingilor, normanzii, pe ruinele unei fortificații bizantine din secolul al VII-lea. O picanterie: inițial, stânca pe care a fost edificat castelul nu avea legătură cu țărmul, fiind înconjurată de apă – pasajul terestru este, practic, lava provenită de la erupția Etnei din anul 1169.

 

De-a lungul celor 941 de ani de existență, stăpânii s-au succedat într-un ritm amețitor și reținut doar de analele istoriei, însă fortificația înălțată pe-o stâncă din Aci Castello a rămas același edificiu impresionant. După normanzi, castelul a intrat în proprietatea regilor Siciliei, iar primul „pământean” stăpân al castelului a fost viteazul strateg Roger de Lauria, amiralul flotei aragoneze, acesta primindu-l, la sfârșitul secolului al XIII-lea, drept recompensă pentru luptele în care a triumfat chiar de la regele Siciliei Frederick al III-lea.

 

 

La scurt timp, însă, regele a fost informat că de Lauria l-a trădat în favoarea angevinilor, așa că a asediat castelul și l-a recuperat în proprietatea regalității siciliene, fiind „livrat” un secol mai târziu nobilului aragonez Blasco al II-lea – ulterior, pentru că religia bate dreptul de proprietate fără să fie considerată expropriere, castelul a devenit posesiunea episcopilor de Catania. Astăzi, castelul este proprietatea comunei, redevenind al urmașilor celor care l-au edificat.

 

Aci Castello

 

Am ajuns la castelul acesta cocoțat pe o stâncă ce se ițește impresionant din mare întrebându-ne cum această fortificație aparent impenetrabilă a fost cucerită de atâtea ori de-a lungul existenței sale de aproape 1000 de ani și i-am mângâiat urmele obuzelor care-i brăzdează zidurile în speranța că o să aflăm răspunsul… Nu l-am aflat (intuiția l-a sintetizat simplu: prin trădare), dar l-am imortalizat pentru a vi-l dărui, măcar sub formă de imagini. Ș-apoi am plecat spre Taormina, cel mai frumos oraș al Siciliei (detalii, în episodul V al Jurnalului sicilian).

 

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here