JURNAL DE CĂLĂTORIE – Italia: Taormina, cel mai frumos oraș al Siciliei (6)

ZIUA 3. Taormina. Miss Sicilia (să nu spui asta niciodată unui sicilian tradiționalist, pentru că urăște comercialul, europenismul de conglomerat și americănismele). Cea mai frumoasă. Cochetă ca o curtezană venețiană și dorită tot așa :). Gândește-te numai câți scriitori, poeți și filosofi cunoscuți au venit special aici pentru a o cunoaște și pentru a-și găsi muza, pentru a-și reactiva inspirația: Stopford, D.H. Lawrence, Truman Capote (care a locuit aici un an până când s-a-ncumetat să plece), Tennessee Williams, islandezul cuceritor de Nobel Halldór Laxness, Krishnamurti, Jean Cocteau…

 

Orașul din estul Siciliei, căruia localnicii îi spun Taummina și ale cărui plaje largi, aurii și generoase sunt scăldate de apa extrem de sărată a Mării Ionice, e cocoțat la 200 de metri deasupra valurilor și te întâmpină cu livezi de portocali (acum în plin rod!) și lămâi, aroma citricelor siciliene răspândindu-se și înfrumusețând parcă (deși nu mai era necesar) desăvârșita artă naivă concretizată în decorațiunile ceramice ce-mpânzesc localitatea aflată sub un asediu permanent al turiștilor. Impresia generală e că orășelul ăsta a fost pictat de copii, atât de spectaculos este! O multitudine de nuanțe, vesele în cea mai mare parte, formează un pastel naiv viu.

 

Vestigiile sale nu-nseamnă doar teatrul grec, o atracție aproape magnetică pentru oricine pășește prin poarta cetății (apropo, primele cercetări arhelogice ale edificului antic au avut loc în anul… 1748 – n-am tastat greșit, 1748… oare ce se-ntâmpla în România pe atunci, nu-ntreb dacă exista arheologie), ci și străduțele înguste și pietruite unde pare că timpul a încremenit în urmă cu 1000 de ani și că edificiile au fost ridicate în stânga și-n dreapta doar pentru a le decora.

 

Înseamnă istoria păstrată și pusă-n valoare magistral (dar, mărturisesc, foarte… turistic), înseamnă sângele clocotitor sicilian și izurile apetisante, înseamnă orange de la portocali și azuriu de la mare, înseamnă mov de la florile liliachii și înseamnă, mai ales, roșu-cărămiziu de la spiritul Taorminei.

 

E așa cum te gândești că n-o să fie: pare când un sătuc din Alpi, când o extremitate a unei colorate comunități elene, când un castru roman reinterpretat de vreun arhitect boem și vizionar. Sau toate trei la un loc. Ciudat amalgam. Piazza IX Aprile, Biserica San Giuseppe, Domul, arteziene, culori… Priviți.

 

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare