Kaufland și Ultragreens deschid prima seră integrată pe verticală din România

AGICULTURĂ. Kaufland și Ultragreens au inaugurat, pe 11 octombrie, prima unitate de agricultură verticală din România, a cărei producție va fi orientată în totalitate spre a fi vândută în magazinele retailerului.
 
Investiția în acest proiect a Ultragreens, principalul producător de microplante și plante aromatice din România, se ridică la 350.000 de euro.
 
“Acesta este un proiect amplu de mediu și de agricultură inteligentă, orientat către noile tendințe de consum sănătos și în acord cu dezvoltarea durabilă a ONU”, spun dezvoltatorii.
 
Întregul ciclu de funcționare a unității a fost luat în considerare pentru a dezvolta practici de afaceri sustenabile pe termen lung, astfel că sera a fost construită în imediata vecinătate a Centrului Logistic – Kaufland Ploiești, pentru a reduce lanțul logistic de transport și impactul asupra mediului.
 
“Green Hub Kaufland by Ultragreens este mai mult decât un proiect sustenabil. Este o nouă etapă în parteneriatul nostru cu Ultragreens, prin care extindem sortimentul de micro sere și plante aromatice proaspete disponibile în hipermarketurile Kaufland. Macrosera este dotată cu tehnologii de ultimă generație, eficiente din punct de vedere energetic și propune un model de agricultură responsabilă, în conformitate cu standardele internaționale de mediu”, a declarat Marco Hößl, CEO Kaufland România & Republica Moldova.
 
Unitatea de producție este instalată într-o hală industrială modernă, cu o amprentă la sol de 180 metri pătrați și o suprafață de cultivare de 1.250 metri pătrați, obținută prin suprapunerea a șapte suprafețe de cultivare.
 
Plantele sunt cultivate eficient pe tot parcursul anului, în sistem hidroponic, cu un consum de apă care reprezintă doar 5% din cel utilizat în agricultura tradițională, iar ciclurile de producție variază între 10 și 20 de zile. Pentru cultivarea plantelor se folosește lumină UV, cu becuri LED care se caracterizează printr-un consum minim de energie, în timp ce sistemul închis de cultivare verticală permite o agricultură mai sustenabilă, care exclude poluarea solului cu pesticide și îngrășăminte.
 
Producția anuală a centrului, de aproximativ 60 de tone, va fi distribuită integral în rețeaua de hipermarketuri.
 
“În urmă cu doi ani, am instalat primele micro-sere în magazinele Kaufland din București, cu plante cultivate direct în interiorul hipermarketurilor – a fost primul nostru pas spre crearea unei agriculturi urbane hiper-localizate. Întotdeauna am crezut în soluțiile de agricultură verticală în interior ca răspuns la unele dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă oamenii din lumea de astăzi: lipsa alimentelor fără pesticide, instabilitatea alimentară, poluarea și risipa de resurse. Am găsit în Kaufland partenerul ideal, alături de care inovăm chiar aici, la noi acasă, pentru o agricultură sustenabilă și durabilă, care vine cu beneficiile unei alimentații sănătoase și pentru un viitor responsabil din punct de vedere social”, a declarat Cristian Tudor, fondator Ultragreens.
 
Pentru a dezvolta acest parteneriat și pentru a asigura un flux constant de plante în întreaga rețea de 157 de hipermarketuri Kaufland, o a doua unitate Green Hub va fi construită la Turda.
 
Ultragreens, cunoscut până acum pe piața locală sub numele de Microgreens România, este liderul producătorilor de microplante, flori comestibile și alte specialități culinare pe bază de plante din țară. Din 2018, compania investește în AgTech prin dezvoltarea unor sisteme de cultivare hidroponică verticală de interior proprietare, scalând afacerea în zona de Convenience și Functional Foods.
 
Compania este certificată GlobalGAP și respectă toate cele mai bune practici impuse de acest standard și a primit o diplomă de excelență în ceea ce privește consumul de apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare