Klaus Iohannis a promulgat legea care oferă concediu paternal tuturor taților salariați

LEGISLAȚIE. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 117/2022 pentru modificarea şi completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999.

Conform noii legi, concediul paternal este acordat tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii. Durata concediului paternal a fost extinsă de la cinci zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare.

Legea promulgată de președinte urmărește transpunerea unor dispoziții din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului, privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.

Principalele măsuri ale actului normativ includ:
– Acordarea concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente tuturor taţilor salariaţi, eliminând prevederile care făceau trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
– Asimilarea salariaţilor şi altor categorii de persoane, inclusiv celor cu contracte de activitate sportivă, convenţii de muncă individuale, contracte de mandat, management, funcţii de demnitate publică, și contracte de management şi administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006.
– Extinderea duratei concediului paternal de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare.
– Completarea reglementărilor actuale pentru a interzice concedierea salariatului pe perioada concediului paternal.
– Introducerea reglementărilor privind sancțiunile în cazul nerespectării prevederilor legislației naționale care transpun directiva europeană.

Această modificare legislativă vine ca parte a eforturilor de a asigura un echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea privată pentru părinţi, oferind totodată mai mult sprijin pentru tații nou-născuților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare