Klaus Iohannis în vizită istorică la Budapesta: Prima vizită a unui președinte român în 14 Ani

VIZITĂ. Klaus Iohannis, Președintele României, va efectua miercuri o vizită oficială în Ungaria, la invitația președintei Katalin Novak. Aceasta este prima vizită a unui președinte român la Budapesta în ultimii 14 ani. Vizita a avut loc într-un context de creștere a contactelor la nivel înalt între cele două țări, după vizita oficială a președintei Katalin Novak la București în septembrie 2022 și participarea la cel de-al 8-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, găzduit de președintele României în septembrie 2023.

Această vizită reprezintă o ocazie pentru discuții la nivel de șef de stat despre stadiul relației de Parteneriat Strategic dintre România și Ungaria, precum și despre perspectivele de dezvoltare a acestuia. Președintele Klaus Iohannis va sublinia importanța Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, evidențiind rolul său în promovarea cooperării bilaterale bazate pe principii moderne, pragmatice și respect reciproc, în beneficiul cetățenilor ambelor țări, indiferent de etnie. Acest cadru de cooperare a condus la rezultate semnificative în plan economic, inclusiv prin creșterea și diversificarea schimburilor comerciale.

În timpul vizitei, președintele Iohannis va reitera interesul și deschiderea României pentru o cooperare constructivă, pragmatică și transparentă cu Ungaria, în vederea dezvoltării de proiecte de interes comun și obținerea de rezultate concrete, în conformitate cu principiile și valorile incluse în documentele fundamentale care definesc relația bilaterală.

Pe agenda discuțiilor dintre cei doi lideri se vor regăsi subiecte privind situația actuală la nivel regional, european și global, cu accent pe implicatiile războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Vor fi abordate teme legate de securitate, energie, aprovizionare și lanțurile de distribuție, precum și măsurile de sprijin pentru partenerii din regiune afectați de această situație, inclusiv Republica Moldova.

În contextul discuțiilor referitoare la agenda europeană, cei doi lideri vor aborda prioritățile Președinției Consiliului Uniunii Europene, care va fi deținută de Ungaria în a doua parte a anului 2024.

Relațiile bilaterale dintre România și Ungaria sunt guvernate de Tratatul de înțelegere, cooperare și bună vecinătate semnat și intrat în vigoare în 1996, precum și de Declarația de Parteneriat Strategic între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta la 29 noiembrie 2002, care a împlinit 20 de ani în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare