Președintele Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, au semnat un acord de Parteneriat Strategic între România și Ucraina

ACORD. Președintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat un acord de Parteneriat Strategic între România și Ucraina în cadrul vizitei oficiale a acestuia din urmă în România. Aceasta este prima vizită a președintelui Zelenski în România de la începutul războiului din Ucraina.

În cadrul discuțiilor, președintele Zelenski a mulțumit României și poporului român pentru sprijinul acordat Ucrainei în această perioadă dificilă și a exprimat recunoștință pentru sprijinul militar și umanitar oferit de România. Cei doi lideri au discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre, dezvoltarea infrastructurii la granița comună, precum și despre drepturile minorităților naționale din ambele țări.

Președintele Iohannis a subliniat importanța sprijinului României pentru Ucraina, atât pe plan militar, cât și în ceea ce privește susținerea economică. Acesta a reafirmat angajamentul României de a continua sprijinul multidimensional pentru Ucraina până la victoria împotriva agresiunii ruse și în procesul de refacere și reconstrucție a țării.

De asemenea, președintele Iohannis a pledat pentru deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova, până la sfârșitul anului 2023. Acest lucru a fost văzut ca o decizie strategică atât pentru Ucraina, cât și pentru Uniunea Europeană.

În plus, cei doi lideri au discutat despre securitatea regională și cooperarea în domeniul apărării, precum și despre dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă în ambele țări. Președintele Zelenski a subliniat importanța parteneriatului ucraineano-român pentru stabilitatea din Europa.

Vizita și discuțiile dintre președinții României și Ucrainei au fost percepute ca având un caracter istoric pentru relația bilaterală și pentru angajamentul de cooperare pe termen lung între cele două țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare