Klaus Iohannis, în vizită la Baku. România va primi gaze din Azerbaidjan: ”Intrăm într-o nouă eră”

POLITICĂ. Klaus Iohannis participă astăzi, alături de omologul azer, la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze de la Baku, la care va fi prezent și comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Din delegaţia română care se află la Baku mai fac parte ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul SRI, Eduard Hellvig, consilierii prezidenţiali Cosmin Marinescu, Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan, Delia Dinu.

Tot astăzi, conform programului oficial, Klaus Iohannis va depune şi o coroană de flori la “Monumentul Eroilor” din Baku.

Vizita oficială a preşedintelui Klaus Iohannis în Azerbaidjan a început joi, la invitaţia omologului Ilham Aliyev.

După discuţii cu omologul său, șeful statului a anunțat că azi va avea loc și semnarea de către societăţile Romgaz şi Socar a unui nou contract pentru livrarea de gaze naturale azere în România pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.

El a subliniat că atât Coridorul Sudic de Gaze, cât şi viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susţinute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securității energetice a Uniunii Europene.

La rândul său, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că prin semnarea unui nou contract între Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale vor fi folosite toate oportunitățile din România pentru a exporta gazul azer și pe alte piețe europene.

“Intrăm într-o nouă fază. Luna trecută, în Bucureşti, a fost semnat un acord pentru a livra gazul azer către România. Ne vom adresa şi altor pieţe europene prin intermediul dumneavoastră şi vom folosi toate aceste oportunităţi din România pentru a exporta gazul din Azerbaidjan şi mai departe”, a afirmat preşedintele azer după întrevederea cu preşedintele Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare