Klaus Iohannis la GoTech World: Creșterea economică a României, susținută majoritar de Sectorul IT&C

IT. În deschiderea celei de-a XII-a ediții a GoTech World, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj subliniind contribuția semnificativă a sectorului IT&C la creșterea economică a României. Evenimentul, dedicat inovării și digitalizării, a primit aprecieri din partea șefului statului pentru promovarea schimbărilor către economia viitorului.

În mesajul său, președintele Iohannis a felicitat organizatorii pentru perseverența în promovarea inovării și digitalizării, evidențiind contribuția lor la accelerarea schimbărilor necesare tranziției către o economie digitală și societatea viitorului. Acesta a subliniat că această tranziție reprezintă o evoluție către o lume nouă, în care calitatea vieții și performanțele economice sunt strâns legate de accesul la noile tehnologii.

Potrivit președintelui, sectorul IT&C a avut un impact semnificativ asupra creșterii economice a României, contribuind cu aproape un sfert la aceasta în prima jumătate a anului curent. Mai mult, soldul comercial extern cu servicii de profil indică un excedent de circa 3,5 miliarde de euro. Aceste rezultate pozitive, împreună cu inițiativele concrete de accelerare a digitalizării, reflectă potențialul țării de a se integra în economia digitală globală.

Președintele a subliniat, de asemenea, că România împărtășește obiectivele Uniunii Europene privind transformarea digitală inclusivă, echitabilă și durabilă, cu cetățenii plasați în centrul acesteia. El a menționat că, prin Declarația europeană privind drepturile și principiile digitale, adoptată anul trecut, UE și-a asumat angajamentul de a realiza această transformare.

Conectivitatea, un punct forte al României, a fost evidențiată de președinte, subliniind că 96% dintre gospodăriile românești beneficiază de acces la rețele. De asemenea, președintele a recunoscut contribuția importantă a României în domenii precum microelectronică, tehnologia comunicațiilor și domeniul cuantic în cadrul inițiativelor europene.

Cu toate acestea, președintele Iohannis a remarcat că provocările majore rămân digitalizarea administrației și a afacerilor. A menționat că, deși există resurse consistente pentru transformarea digitală prin PNRR și alte programe, este necesară o viziune integrată și acțiuni pragmatice pentru a accelera schimbarea reală de sistem.

În încheierea mesajului său, președintele Iohannis a încurajat mediul de afaceri să rămână activ și implicat în valorificarea noilor tendințe tehnologice. A subliniat că România progresează spre deceniul digital, iar ambițiile țării sunt pe măsura potențialului. Mesajul s-a încheiat cu urări de succes pentru participanții la GoTech World și îndemnul de a continua pe calea inovației și a progresului digital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare