Klaus Iohannis la Summitul din Egipt privind schimbările climatice

EVENIMENT. Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni şi marţi, în Egipt, la Sharm El-Sheikh, la Summitul implementării climatice, care are loc în contextul celei de a 27-a Conferinţe a Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27).

Tranziția energetică și daunele provocate de schimbările climatice este principala temă a conferinței din acest an. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va susține „angajamentul de neutralitate climatică al Uniunii Europene până în 2050”.
De asemenea el va susţine Declaraţia naţională, va participa la întâlniri multilaterale şi bilaterale care vizează promovarea cercetării şi inovării pentru a susţine acţiunile climatice, securitatea alimentară, comunităţile vulnerabile, adaptarea la schimbările climatice şi răspunsul eficient la situaţii de urgenţă generate de acestea, conform portalului de știri TVR.

”Vremurile pe care le trăim sunt cele mai dificile în decursul unei generații. Ne confruntăm cu un război pe continentul european care are efecte globale, insecuritate energetică, penurie alimentară şi instabilitate economică. Acestea, însă, nu ar trebui să ne distragă atenţia de la schimbările climatice. Dimpotrivă, limitarea schimbărilor climatice este esenţială pentru abordarea multora dintre aceste provocări şi pentru protejarea bunăstării generațiilor prezente şi cele viitoare”, a afirmat președintele.

Summitul din acest an a reușit să adune deja câteva controverse, încât mai mulți activiști de mediu, printre care și GretaThunberg, și-au exprimat nemulțumirile referitoare la modul în care sunt respectate drepturile omului în țara gazdă a COP27.
Inclusiv cei de la Human Rights Watch și Amnesty International au spus despre guvernul lui Abdel Fattah al-Sissi că a îngreunat acreditarea activiștilor critici, iar evenimentul nu ar fi altceva decât un instrument de mușamalizare a imaginii regimului autoritar din Egipt.

Întreg Summitul durează două săptămâni și implică participarea a peste 120 de lideri mondiali care vor face negocieri între țări cu privire la acțiunea climatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare