LA CE FOLOSEȘTE – Zona Metropolitană Târgu Mureș, o struțo-cămilă care n-a folosit la nimic, face ceva: se mărește scriptic cu încă o comună

DECIZIE. Zona Metropolitană Târgu Mureș a fost constituită, în 2006, de către Consiliul Județean Mureș, sub forma unei asociații, și cuprinde municipiul Târgu Mureș și 13 localități învecinate acestuia (orașul Ungheni și comunele Acățari, Livezeni, Sânpaul, Corunca, Gheorghe Doja, Cristești, Sâncraiu de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Pănet, Ceuașu de Câmpie, Ernei și Crăciunești).

 

Atunci când a fost creată, s-a bătut toba tare-tare de tot să se audă că a fost înființată “prima zonă metropolitană din România”. S-a recitat că această asociație a fost constituită “în scopul creării de noi oportunități de afaceri, al construcției și amenajării de locuințe și locuri de recreere, al atragerii de investiții mai consistente, și al coordonării mai bune a proiectelor de mediu și infrastructură”.

 

În fapt, anul trecut, chiar și actualul primar al municipiului reședință de județ, Soós Zoltán, recunoștea că entitatea asta este complet nefuncțională. Adică n-a făcut nimic. Ba chiar reprezentanții administrației Târgu Mureș nu a participat la întâlniri (dacă au fost organizate) și nu și-a plătit nici măcar contribuția de membru. La un moment dat (prin 2019), fostul edil, Dorin Florea a inițiat un proiect prin care Târgu Mureș să iasă din asociație. Rămâneam de râsul universului cosmic (cum zicea Valentin Urâtescu în “Noi, cei din linia întâi”): Târgu Mureș iese din Zona Metropolitană Târgu Mureș.

 

Bine, de ce vorbim acum (consumându-ne timpul și viața) despre un lucru (care nu există decât scriptic (n-au fost în stare în 15 ani să-și facă măcar un site)? Să vă amintim că Soós promitea că atunci când o să fie edil va face funcțională Asociația Zona Metropolitană Târgu Mureș, accesând fonduri “pentru dezvoltarea infrastructurii pentru oraș și regiune”, va rezolva “problema transportului public regional, construirea centurii de ocolire a municipiului Târgu Mureș, va include calea ferată în transportul public zonal, va extinde semnificativ rețeaua de piste de biciclete, va construi noi atracții turistice”?

 

Nu, nu acesta este motivul pentru care amintim de zona metropolitană care de fapt nu e nicio zonă metropolitană, sunt doar niște table scrise pe marginea drumului, deja ruginite de când așteaptă să se facă totuși ceva măreț. Amintim de zona metropolitană Târgu Mureș pentru a semnala o măreață realizare: comuna Sântana de Mureș va fi cooptată/inclusă în asociație (poate urmează și Păsăreni, unica învecinată cu Târgu Mureș care deocamdată nu face parte din asociația asta care n-a făcut nimic).

 

Evenimentul, felicitările, masa și dansul se vor oficializa joi, 25 februarie 2021, când consilierii locali din Târgu Mureș vor aproba aderarea comunei Sântana de Mureş la Asociaţia „Zona Metropolitană Târgu Mureş”. Așadar, pentru că-n afară de cele 15 localități, în asociație mai este și Consiliul Județean Mureș, se poate filma un remake la “Am fost 16”… Măcar atât.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare