La ce se așteaptă managerii români în primele două luni din 2023?

STATISTICĂ. Aproximativ 8.000 de manageri chestionați trimestrial de Institutul Național de Statistică estimează că în perioada ianuarie-februarie 2023 vom asista la o relativă stabilitate a activității și a numărului de salariați în industria prelucrătoare, în comerțul cu amănuntul și în servicii, dar și la o creștere puternică a prețurilor în comerțul cu amănuntul și în construcții, în ciuda unei reduceri naturale a activității în acest sector.

Industria prelucrătoare

În sondajul de conjunctură din decembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare prognozează pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural -4%). În ceea ce privește numărul de salariați, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pentru întreaga industrie prelucrătoare.

Prețurile produselor industriale sunt prognozate să crească în următoarele trei luni (sold conjunctural +34%).

Construcții

Conform estimărilor din decembrie 2022, în activitatea de construcții, în următoarele trei luni se va înregistra o scădere a volumului producției (sold conjunctural -24%). Managerii estimează o scădere moderată a numărului de angajați (sold pe termen scurt -11%).

În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții, se așteaptă o creștere a acestora (sold conjunctural +36%).

Comerț cu amănuntul

În sectorul comerțului cu amănuntul, managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, o tendință de relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra o relativă stabilitate (sold pe termen scurt -3%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +4%). Managerii societăților comerciale estimează o creștere accentuată a prețurilor cu amănuntul (sold pe termen scurt +43%).

Servicii

Conform estimărilor din decembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold pe termen scurt -3%). Se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold pe termen scurt -2%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare a serviciilor vor avea tendința de creștere (sold conjunctural +24%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare