La mulți ani Mircea Lucescu!

ANIVERSARE. Mircea Lucescu (n. 29 iulie 1945, București, România) este un antrenor român de fotbal și fost jucător, recunoscut ca unul dintre cei mai titrați antrenori din istoria fotbalului. În cariera sa de jucător, a evoluat în principal pentru echipa Dinamo București între 1964 și 1977, iar ca antrenor, a condus multiple echipe prestigioase din România și din străinătate.

Mircea Lucescu a debutat ca jucător în fotbalul profesionist în anii ’60, jucând pentru Dinamo București și Sportul Studențesc (cunoscut ulterior ca Știința București). A fost un jucător talentat și a reușit să joace în Divizia A, inclusiv la o vârstă înaintată, fiind cel mai în vârstă jucător care a evoluat în această ligă, într-un meci pentru Dinamo București în 1990, la vârsta de 45 de ani. În total, a adunat peste 350 de meciuri și a marcat 78 de goluri în Divizia A și a avut 70 de selecții pentru echipa națională.

Cariera sa de antrenor a început în anii ’80, când a preluat conducerea echipei Corvinul Hunedoara și a fost, în același timp, antrenor-jucător. În anul 1981, a devenit selecționerul naționalei României, conducând-o la Campionatul European din 1984, prima participare a României la acest turneu final. În perioada următoare, a antrenat și echipa Dinamo București, cu care a câștigat titlul de campioană în 1990 și Cupa României. A urmat o carieră internațională de succes, cu antrenoratul unor echipe precum Brescia și Reggiana în Italia, Rapid București, Internazionale Milano, Galatasaray și Beşiktaş Istanbul în Turcia, precum și Șahtar Donețk și Zenit Sankt Petersburg.

Cu Șahtar Donețk, Mircea Lucescu a realizat performanțe impresionante, câștigând multiple titluri de campioană în Ucraina și Cupe ale Ucrainei, precum și Cupa UEFA în 2009, fiind prima și singura echipă ucraineană care a obținut acest trofeu. Succesele sale la Șahtar i-au adus recunoaștere și apreciere la nivel internațional.

În 2017, Lucescu a fost numit selecționer al echipei naționale a Turciei, dar nu a avut o perioadă de succes în această funcție și și-a încheiat mandatul în 2019.

În 2020, Lucescu a revenit în Ucraina pentru a antrena echipa Dinamo Kiev, cu care a câștigat titlul de campioană în primul său sezon la club.

Pe lângă cariera sa de antrenor, Mircea Lucescu este cunoscut și pentru cunoașterea limbilor străine, vorbind fluent șase limbi (engleză, portugheză, spaniolă, italiană, franceză și rusă). A promovat și importanța educației și culturii în rândul jucătorilor săi, încurajându-i să urmeze cursuri universitare și să se dezvolte în afara terenului de fotbal.

Lucescu a primit numeroase premii și distincții de-a lungul carierei sale, inclusiv titlul de “Antrenorul anului” în România în multiple rânduri. Este considerat unul dintre cei mai valoroși tehnicieni din istoria fotbalului românesc și rămâne unul dintre cei mai respectați și apreciați antrenori din lumea fotbalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare