LĂMURIRI – Cine este pilotul militar care s-a catapultat înaintea incidentului aviatic din județul Mureș și care este starea sa de sănătate

0
957

MIG 21 PRĂBUȘIT ÎN JUDEȚUL MUREȘ. Aeronava MIG 21 LanceR de la Baza 71 Aeriană  “General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii implicată în incidentul aviatic de marți, 20 aprilie 2021, a decolat în jurul orei 14.00 de pe baza aeriană din Câmpia Turzii, pentru a executa un zbor de instrucție împreună cu alte două aeronave de același tip.

 

Conform oficialilor din Ministerul Apărării Naționale, în timpul executării misiunii pilotul a raportat că se află într-o situație de urgență și s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se, în jurul orei 14.30, în zona localității mureșene Dedrad (com. Batoș), în afara ariilor locuite. Celelalte două aeronave au revenit în bază, în siguranță, în jurul orei 15.00.

 

Ofițerul care s-a catapultat este locotenent-comandorul Andrei Criste, pilot militar din anul 2008, cu o experiență de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operațional pe aeronave MiG-21 LanceR. Pilotul a fost recuperat de Dinu Dumitru Cotoi și de Ioan Gliga, primarul și viceprimarul comunei Batoș, care l-au preluat cu mașina și l-au dus la ambulanță. Ulterior, pilotul militar a fost preluat de elicopterul SMURD, care l-a transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș.

 

Locotenent-comandorul Criste a fost evaluat de o echipă medicală, care a constatat că viața sa nu este în pericol și a autorizat transferul pacientului la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București, pentru tratament de specialitate și recuperare. Transferul a fost realizat în cursul acestei seri, în jurul orei 19.00, cu o aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române.

 

Cazul prăbușirii aeronavei MIG 21 LanceR de la Baza 71 Aeriană  “General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii este cercetat de Parchetul Militar, iar circumstanțele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de șeful Statului Major al Apărării. De asemenea, în conformitate cu procedurile-standard, au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă până la finalizarea anchetei de specialitate.

 

 

* Foto: @ MApN

 

msnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ