Lansare de nou tratament pentru scleroza multiplă la Târgu Mureș
TRATAMENT. La Târgu Mureș va fi lansată o nouă terapie imunomodulatoare pentru scleroza multiplă, eveniment ce va avea loc în cadrul Conferinței Naționale dedicate acestei afecțiuni, programată între 24 și 26 octombrie. Este pentru prima dată când această terapie va fi introdusă în România.
Conferința, organizată de Societatea Română de Neurologie și UMFST Târgu Mureș, ajunge la a doua ediție și reunește peste 220 de specialiști din întreaga țară, precum și profesori de la universități de prestigiu din Europa.
Deși scleroza multiplă nu poate fi vindecată, noua terapie are potențialul de a modifica evoluția bolii, conform afirmațiilor prof. univ. dr. Rodica Bălașa, șefa Secției clinice de Neurologie I din Târgu Mureș. Aceasta a subliniat importanța noilor terapii care contribuie la menținerea independenței pacienților: „Scleroza multiplă este o boală cronică, dar cauza ei nu este pe deplin cunoscută. E bine că începem să influențăm evoluția și să tratăm pacienții, astfel încât să rămână independenți cât mai mult timp. Debutul bolii are loc, de obicei, în jurul vârstei de 30 de ani, afectând tinerii adulți, ceea ce are un impact major.”
Târgu Mureș este locul unde a fost înființat acum 25 de ani primul Centru din România pentru pacienții cu scleroză multiplă, care acum tratează sute de pacienți. Prof. dr. Rodica Bălașa a menționat: „Avem în prezent aproximativ 700 de pacienți în tratament lunar. La nivel național, există peste 6.000 de pacienți, iar numărul acestora este în creștere, în parte datorită îmbunătățirii metodelor de diagnosticare, cum ar fi rezonanța magnetică nucleară.”
De asemenea, conferința de specialitate de la Târgu Mureș marchează și aniversarea profesorului Ion Pascu, cel care a fondat terapia imunomodulatoare în România acum 25 de ani.