Lansarea noii cărți de identitate electronice: schimbări și întârzieri

LEGISLAȚIE. Înainte de finalul acestui an, iar posibil chiar înainte de încheierea verii, cetățenii români vor avea opțiunea de a opta pentru noua carte de identitate electronică. Cu toate că au existat diverse dezbateri cu privire la noile buletine, pare că lucrurile s-au finalizat.

De aproximativ un an, au început dezbateri aprinse în mediul online referitoare la introducerea cuvântului “gen” în loc de “sex” în noile buletine electronice. Deși se vor menține abrevierile F sau M pentru feminin și masculin, mulți români s-au simțit jigniți și atacați în ceea ce privește identitatea lor națională. Între timp, această modificare a fost implementată și pe noile cărți de identitate, eliminându-se termenul “sex”. Această modificare a fost aplicată conform Hotărârii de Guvern nr. 295/2021, Anexa 5, care specifică că “cartea electronică de identitate va conține informații cu privire la genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin)”.

Principalul argument pentru această schimbare minoră vine din partea Bruxelles-ului, această modificare fiind în concordanță cu “Regulamentul UE 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie care își exercită dreptul la liberă circulație”.

În mod realist, autoritățile din România nu transpun integral legislația europeană pe această temă în noile buletine românești, întrucât în statele membre ale UE, variantele F (feminin), M (masculin) și X (neutru) trebuie să fie disponibile. Totuși, varianta X nu este prevăzută în legislația națională.

Conform Punctului 24 din preambulul regulamentului, “Statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a decide cu privire la menționarea sexului unei persoane într-un document care intră sub incidența acestui regulament. Dacă un stat membru menționează sexul unei persoane într-un astfel de document, ar trebui utilizate, după caz, specificațiile „F”, „M” sau „X” din documentul OACI 9303 sau inițiala unică corespunzătoare utilizată în limba sau limbile statului membru respectiv”.

Potrivit planurilor, în a doua jumătate a acestui an, noile cărți de identitate electronice ar fi trebuit să fie disponibile în București și înainte de finalul anului în întreaga țară. Din nefericire, se preconizează că vor apărea întârzieri.

Noile cărți de identitate electronice vor elimina anumite informații și vor introduce altele. Astfel, locul nașterii și adresa de domiciliu sau reședință vor fi doar în format electronic. Importante de menționat este că prețul unei noi cărți de identitate electronice este de 67 de lei, dar acest cost va fi suportat de statul român, nu de cetățenii care solicită cartea. Cărțile de identitate tradiționale, fără elemente electronice, vor rămâne disponibile, însă nu vor putea fi folosite pentru călătorii în afara țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare