România, în cursa către atingerea țelului de 1000 de kilometri de autostradă și drumuri expres
AUTOSTRĂZI. La nivel teoretic, România se prezintă ca o țară cu o vastă rețea de autostrăzi și drumuri expres. Cu toate acestea, majoritatea acestor proiecte sunt încă în faza de proiectare, studiu de fezabilitate sau doar subiect de comunicate de presă venite din partea Ministerului Transporturilor.
Cu puțin noroc, România va depăși în acest an pragul psihologic de 1000 de kilometri de autostradă și drumuri expres. Dacă planurile se desfășoară conform așteptărilor, acest moment ar putea avea loc luna viitoare, odată cu inaugurarea lotului Nurol din Autostrada Transilvania. Vestea a fost confirmată deja de ministrul Grindeanu, astfel că probabilitatea unor impedimente majore este redusă.
Lotul Nușfalău-Suplacu de Barcău de pe Autostrada Transilvania urmează să fie deschis în luna septembrie, iar prin această inaugurare, România va trece peste marca de 1000 de kilometri de autostradă și drumuri expres în circulație. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în timpul unei vizite pe șantierul lotului A3 din Sălaj.
În prezent, rețeaua de autostrăzi și drumuri expres administrată de CNAIR măsoară 994 de kilometri, iar oficialitățile din domeniul transporturilor au declarat că în 2023 vor fi inaugurați 100 de kilometri noi de autostradă și drum expres. Deși realizarea acestui obiectiv în întregime este improbabilă, lotul la care lucrează constructorul Nurol din Turcia este la un nivel de execuție de 95%, fiind așteptată a fi prima secțiune de autostradă inaugurată în acest an.
Deoarece momentan nu există legătura cu lotul Chiribiș-Suplacu de Barcău, un alt tronson de 26 de kilometri pentru care se evaluează oferte, constructorul a ales să efectueze o descărcare temporară la Marca, județul Sălaj, potrivit informațiilor oferite de Economedia.
Ministrul Sorin Grindeanu a menționat: “Borna de 1.000 de km de drum de mare viteză va fi atinsă odată cu deschiderea secțiunii Nușfalău-Suplacu de Barcău (13,55 km). Stadiul fizic al lucrărilor este de 95% și ne arată seriozitatea constructorului. Dacă și condițiile meteorologice vor permite, există posibilitatea ca luna viitoare să puteam circula în regim de autostradă pe această secțiune.”