Lege adoptată pentru protejarea drapelului României

LEGE. Senatul a adoptat, luni, o propunere legislativă ce modifică Legea 75/1994, impunând amenzi între 10.000 și 20.000 lei pentru adăugarea de inscripții și simboluri ilegale pe drapelul României. În urma completării legii în iunie 2023, care interzice orice adăugare neautorizată pe drapelul național, inițiativa senatorului PNL Nicolae Ciucă și deputatului PNL Gabriel Andronache introduce sancțiuni pentru încălcarea acestei prevederi.

Proiectul de lege stipulează că cetățenii au datoria să respecte drapelul și imnul național al României, interzicând orice acțiune care să aducă ofensă acestora. Încălcarea acestei interdicții constituie o contravenție, sancționată cu amenzi între 10.000 și 20.000 lei, aplicate de către agenții constatatori din cadrul Poliției Române și ai Jandarmeriei, cu respectarea dispozițiilor OG 2/2001.

Potrivit expunerii de motive, adăugarea de însemne peste culorile naționale ale drapelului național este considerată o abatere gravă de la ordinea publică și merită sancțiuni proporționale pentru descurajarea unor astfel de fapte antisociale. Propunerea urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare