Linia telefonică pentru copiii abuzați și neglijați (119) – 90.000 de apeluri în primul an de existență

UMANITAR. Peste 90.000 de apeluri au fost efectuate la linia telefonică de urgență pentru copiii abuzați și neglijați din România în primul an de funcționare a programului, ceea ce a dus la salvarea a zeci de mii de copii.
 
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 105 din 2021 a lansat programul național “Grijă pentru copii”, care vizează protecția celor mici. În cadrul programului a fost creat un număr de telefon (119) destinat în mod special pentru a fi apelat în cazurile privind copiii abuzați, exploatați sau neglijați.
Inițiativa a inclus, de asemenea, înființarea a 23 de camere în mai multe județe, unde specialiștii pot intervieva copiii cu privire la traumele lor.
 
Un site web (dingrijapentrucopii.gov.ro) și cursuri de formare pentru aproximativ o mie de polițiști, ca să nu mai vorbim de 70.000 de ore de terapie puse gratuit la dispoziția copiilor din școlile din România, au făcut, de asemenea, parte din program. Inițiativa guvernamentală a urmărit să ofere sprijin pentru victime, dar și noi instrumente pentru autorități.
 
“Pentru prima dată, Poliția Română deține un sistem avansat și complet de criminalistică digitală pentru identificarea pedofililor și a agresorilor sexuali online. 111 polițiști au fost instruiți în utilizarea sistemului și în analiza probelor digitale”, a declarat coordonatorul programului, Maria Mădălina Turza.
Ea a menționat și utilitatea sistemului național de alertă în caz de urgență, RoAlert, în găsirea copiilor dispăruți.
 
Programul se va desfășura pe o perioadă de doi ani și are un buget de lucru de 6 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare