Localitățile mureșene Saschiz, Aluniș și Corunca: pionieri ai dezvoltării Smart Village în România

SMART. Trei localități din județul Mureș se află în topul localităților din România cu cele mai multe proiecte “smart”, potrivit Asociației Române pentru Smart City. În întreaga țară, există peste 140 de comune care au în derulare peste 220 de inițiative smart village, cu implementări variate care vizează dezvoltarea comunităților.

Aceste proiecte “smart” includ sisteme de învățământ la distanță, primării digitalizate, furnizare de internet gratuit, servicii de telemedicină, sisteme de supraveghere, utilizarea senzorilor și a panourilor solare.

În total, nouă localități din România au implementate mai multe proiecte smart village, iar trei dintre acestea se află în județul Mureș. În județul Mureș, se încadrează în această categorie comunele Saschiz, Aluniș și Corunca. Celelalte localități care au astfel de proiecte se găsesc în județele Alba, Sălaj, Galați, Timiș, Sibiu și Ilfov.

Una dintre localitățile mureșene care se remarcă în acest domeniu este comuna Saschiz, unde primarul Ovidiu Șoaită a declarat că au dezvoltat o școală cu dotări smart și au proiecte de furnizare a internetului în întreaga localitate, inclusiv zone unde turiștii pot accesa gratuit internetul. De asemenea, comuna a investit în sisteme de supraveghere și lucrează la finalizarea platformei ghiseul.ro.

Asociația Române pentru Smart City subliniază potențialul României de a deveni una dintre cele mai digitalizate țări din regiune până în 2030, cu aproximativ 50% dintre sate care ar putea deveni inteligente în următorul deceniu.

De la începutul anului 2016, au apărut peste 1.000 de proiecte și inițiative Smart City și Smart Village în întreaga țară, demonstrând angajamentul continuu pentru dezvoltarea tehnologică și inovatoare în comunități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare