LOCOMOTIVE ELECTORALE – Care dintre candidații la funcția de președinte al Consiliului Județean Mureș au obținut mai multe voturi decât partidul

ANALIZĂ MSNEWS. Este o regulă ca, indiferent de cât de puține șanse are un partid/alianță electorală pentru a câștiga o funcție desemnată în urma unui vot uninominal (primar sau președinte al Consiliului Județean, în cazul alegerilor locale din 2020), aceasta să-și desemneze un candidat, pentru a trage în sus partidul (adică a maximiza numărul de voturi pentru forurile deliberative – consiliile locale și Consiliul Județean).

 

Strategia nu e nouă și este implementată în următorul mod: candidatul uninominal este ales din rândul membrilor de partid despre care restul partidului crede că are cea mai mare priză la electorat (popularitate). La fel, candidatul pe listă uninominală este postat și pe locul 1, în deschiderea listelor de consilieri locali/județeni, din același considerent.

 

În acest an, pentru funcția de președinte al administrației publice județene au fost 8 candidați, partidele care au adoptat această strategie fiind UDMR, PNL, PSD, PMP, ALDE, POL și PV, plus Pro România care l-a susținut pe fostul primar al municipiului reședință de județ. 6 din cei 8 s-au dovedit candidați-locomotivă, care au obținut un număr de voturi mai mare decât partidul.

 

Pentru șefia administrației județene au votat 236.828 de mureșeni (48,64%), să vedem cum și-au împărțit voturile și care dintre candidați au fost mai apreciați electoral decât partidul care i-a propulsat în funcția de candidat…

 

Cei mai inspirați s-au dovedit a fi cei de la Pro România, care, deși nu au intrat în Consiliul Județean (pentru că nu și-au făcut pragul electoral, adunând doar 4,76% din sufragiile alegătorilor) au susținut (fățiș) un candidat, pe Dorin Florea, care a obținut cu aproape 10.000 de voturi mai mult decât partidul (respectiv, Florea a fost votat de 20.110 cetățeni, 9,08%, iar partidul de 10.429 de alegători – 4,76 %).

 

Și cei de la PNL au ales bine, candidatul lor, președintele Ioan Cristian Chirteș având cu peste 5.000 de voturi mai multe decât partidul (51.236 de voturi – 23,13%, față de 45.703 de voturi – 20,87 %).

 

În acest top al candidaților-locomotivă, pe ultima poziție a podiumului a fost câștigătorul, Péter Ferenc, liderul UDMR obținând cu peste 4.000 de voturi mai multe decât partidul pe care-l conduce: 85.673 de voturi – 38,69%, față de 81.389 de voturi – 37,16%, partidul.

 

Și candidatul ALDE, Traian Bendorfean, a fost pe plus, adunând cu aproape 2.000 de voturi mai mult decât partidul, efortul nefiind însă concretizat electoral, nici el și nici ALDE neîndeplinindu-și obiectivul (de a accede în CJ Mureș). Oricum, de subliniat diferența: Bendorfean 7.494 de voturi (3,38%) – ALDE 5.638 de voturi (2,57%).

 

Locul 5 în clasamentul candidaților-locomotivă este ocupat de Constantin Lupaescu, care a strâns aproape 1.400 de voturi peste partid, dar și în cazul său performanța nu a fost concretizată electoral, Partidul Verde rămânând în afara forului administrativ al județului, sub marja de eroare. Constantin Lupaescu 3.986 voturi – 1,80%, Partidul Verde 2.607 de voturi – 1,19%.

 

Pe plus a mai ieșit și candidatul POL, Ovidiu Radian Vasu, cu aproape 400 de voturi peste partid, dar și în cazul acesta numărul de voturi a fost insuficient pentru accederea în Consiliul Județean Mureș. Ovidiu Radian Vasu 6.931 de voturi – 3,13%, POL 6.558 de voturi – 2,99%.

 

Doi (mai exact două) dintre candidați au obținut mai puține voturi decât partidul, respectiv candidata PMP, Mihaela Daciana Natea (e drept, cu puțin), însă partidul (și ea) a intrat în CJ Mureș: Natea 11.798 voturi – 5,32%, PMP 12.456 voturi – 5,68%. Chiar și ultima din acest clasament, candidata PSD, Dumitrița Gliga, care a adunat cu aproape 5.000 de voturi mai puține decât partidul, are meritul de a fi obținut peste 34.000 de voturi în condițiile atipice a intrării intempestive (obligată) în această bătălia electorală uninominală, cu doar câteva ore înainte de închiderea depunerii candidaturilor (din cauza interdicției de a candida a candidatului inițial, tatăl său, președintele PSD Mureș, Vasile Ghiorghe Gliga). Dumitrița Gliga 34.200 de voturi – 15,44%, PSD 39.121 de voturi – 17,86%.

 

Concluzia? Surprinzător, cele 8 partide au fost relativ inspirate în lupta electorală din județul Mureș în privința candidaților. Cele care nu au reușit (să pătrundă în Consiliul Județean), sau au reușit cu mai puțin decât și-au propus (cazul PSD), nu au reușit din alte motive decât lipsa de inspirație în alegerea candidatului (de exemplu, strategie defectuoasă/nepopulară, finanțare slabă etc.). Practic, atât s-a putut cu ce au avut la îndemână.

 

Cătălin VISCHI, Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare