Locul din România unde soţii negociază udatul nevestelor în a doua zi de Rusalii: o tradiţie veche de peste 150 de ani

TRADIȚII. Tradiţiile de Rusalii au continuat şi ieri în unele zone ale ţării. În comuna Hodac din judeţul Mureş a avut loc “udatul nevestelor”, un obicei care datează de pe vremea Principatelor Unite. Conform tradiţiei, femeile proaspăt măritate trebuie băgate în apa unui râu dacă soţii lor nu reuşesc să negocieze pentru ele.

În Hodac, obiceiul udatului nevestelor dăinuie de peste 150 de ani. Se crede că prin acest ritual, femeile aduc prosperitate în casă. Totul începe cu negocierile dintre soţul femeii şi bărbatul care urmează să o ude.

Dan Ioan, un localnic, explică: „Vine soţul femeii la mine acasă şi… faci târgul cu el. Te cheamă la grătar, mergi la o mâncare bună, cum se face, cum te înţelegi cu ei ca să-i joci muierea.”

După negocieri, proaspetele neveste se aşează în ordinea cronologică a căsătoriei şi sunt conduse spre râul Gurghiu, unde se decide dacă vor fi sau nu udate. Oamenii din zonă consideră că tradiţia nu a dispărut, deoarece semnificaţia ei se adevereşte de fiecare dată.

Eugen Butilcă, organizatorul evenimentului, spune: „Obiceiul udatului nevestelor datează cam de la anul 1862, când douăsprezece jucăuşe, încălţate cu opinci, au fost premiate de prinţii din acea vreme.”

Anul acesta, nevestele au fost udate de două ori, întrucât concertul de muzică populară organizat cu ocazia tradiţiei de Rusalii a fost întrerupt de o ploaie zdravănă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare