LUCRĂRI – 60.000 de lei pentru documentația privind reabilitarea monumentului Aurel Vlaicu din fața Aeroportului Transilvania

REABILITARE. Monumentul Aurel Vlaicu, realizat în urmă cu 42 de ani de sculptorul mureșean Ion Vlasiu, amplasat în fața Aeroportului Internațional Transilvania din Tîrgu Mureș și aflat într-o profundă stare de degradare, va fi reabilitat, în sfârșit, acțiunea fiind anunțată de mai multe ori în ultimii ani, dar nefiind pusă până acum în practică.

 

La sfârșitul acestei luni, conducerea administrativă a aeroportului a solicitat forului deliberativ al administrației județene aprobarea rectificării bugetului propriu printr-o infuzie de capital de 31.000 de lei, din bugetul județului, parte din acești bani fiind destinați Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) aferentă Monumentului Aurel Vlaicu.

 

Conform conducerii aeroportului, documentația ar costa 60.000 de lei și este motivată prin faptul că opera de artă, evaluată la aproximativ 3 milioane de lei, se află „într-o avansată stare de degradare, conform expertizei tehnice efectuate, astfel că se impune executarea în regim de urgență a unei documentații tehnice de specialitate în scopul relaizării restaurării acesteia”.

 

Despre reabilitarea monumentului montat în anul 1976 în fața aeroportului din Vidrasău (acum parte componentă din orașul Ungheni) se discută încă din urmă cu patru ani, în decembrie 2014 firma locală Proiect SRL propunând printr-un studiu strămutarea sa pe o altă locație din incinta aeroportului. De asemenea, în rapoartele din ultimii doi ani, se menționează că „au fost demarate proceduri privind restaurarea și conservarea monumentului cu sculptura Aurel Vlaicu de Ion Vlasiu din incinta Aeroportului”. În fapt, au fost demarate tot felul de studii, monumentul rămânând în aceeași stare și în același loc.

 

Monumentul lui Aurel Vlaicu a fost realizat de sculptorul Ion Vlasiu (originar din satul mureșean Lechința, azi parte a orașului Iernut), în anul 1976, pe când artistul avea 68 de ani, iar motivația amplasării sale în fața aeroportului din Tîrgu Mureș constă în faptul că, în 1 septembrie 1912, într-o demonstrație pornită de pe „Câmpia Măcelarilor” („Mészáros Rét”) și care a durat 20 de minute de zbor deasupra orașului, Aurel Vlaicu a aterizat cu avionul Vlaicu II pe malul stâng al râului Mureș, loc care avea să devină primul amplasament al aeroportului (în 1969, aeroportul mureșean a fost mutat pe actuala locație).

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare