Mai mult de 100 reprezentanți ai companiilor din Regiunea Centru au discutat cu experții BERD și ai ADR Centru despre guvernanță corporativă și conducere strategică

COMUNICAT DE PRESĂ. Evenimentul organizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a atras mai mult de 100 reprezentanți ai mediului de afaceri, preponderent din Alba, Mureș și Sibiu, dar și din celelalte județe ale Regiunii Centru, precum și din Cluj sau Hunedoara, pentru discuții vizând atragerea de fonduri nerambursabile pentru antreprenori.   

Evenimentul BERD și-a propus să susțină dezvoltarea afacerilor și atragerea de fonduri nerambursabile, subiecte de actualitate într-un context economic foarte dinamic, care solicită din partea companiilor o cât mai mare deschidere la informare și adaptabilitate. În cadrul întâlnirii s-a pus accent pe noile cerințe de nivel european privind mediul, implicarea socială a companiilor și guvernanța (modul cum este gestionată afacerea). Aceste aspecte transformă peisajul afacerilor și firmele care integrează aceste principii în strategia lor de dezvoltare pot obține un important avantaj competitiv. Totodată, antreprenorii prezenți la eveniment au aflat detalii despre programul BERD dedicat IMM-urilor, care oferă finanțare nerambursabilă, asistență tehnică și consultanță de specialitate pentru proiectele companiilor românești.

Întâlnirea a fost deschisă de doamnele Victoria Zinchuk, Director BERD Romania și Ovidia Caba, Director Direcția Politici Regionale ADR Centru, care au vorbit despre resursele și mecanismele de sprijin care pot susține dezvoltarea IMM-urilor: finanțările nerambursabile și asistența acordată pentru dezvoltarea afacerii prin programul BERD pentru IMM-uri, dar și despre oportunitățile de finanțare pentru companii prin Programul Regiunea Centru 2021-2027 și serviciile gratuite de sprijin pentru IMM-uri, oferite la nivel regional de ADR Centru.

  ”Am susținut organizarea acestui eveniment în Regiunea Centru deoarece acum la nivel global se vorbește tot mai insistent de responsabilitatea socială a companiilor, despre rolul lor în protejarea mediului și despre importanța guvernanței corporative pentru IMM-uri. Suntem onorați că aici, în Alba, s-au reunit antreprenori din multe județe, cărora Conducerea BERD în România le-a prezentat misiunea și rolul de finanțator al acestei organizații în România. Noi susținem firmele să afle cum pot accesa finanțările nerambursabile și le prezentăm asistența oferită pentru dezvoltarea și internaționalizarea afacerilor, prezentăm criteriile de eligibilitate și, încet, încet, creăm tot mai multe exemple de succes, alături de partenerii noștri. IMM-urile reprezintă motorul dezvoltării economice regionale, iar acest domeniu a înregistrat o dezvoltare susținută în ultimii ani, acum funcționând peste 80.000 firme active în Regiunea Centru, respectiv o creștere cu peste 45% față de anul 2005. În această întâlnire de lucru s-a discutat și despre rolul important al resurselor umane de calitate, care trebuie atrase, dezvoltate și menținute. În acest sens, subliniez că numărul de salariați din Regiunea noastră se apropie de valoarea de 720.000. Acest număr a crescut cu aproape 20%, între 2005 și 2024, în condițiile în care am înregistrat o scădere a populației de aproape 15%. Și în aceeași perioadă câștigul salarial mediu net lunar, la nivelul Regiunii Centru, a fost de 4425 lei, echivalentul a 890 euro, cu o creștere de peste 5 ori față de anul 2005. Considerăm că avem toate premisele pentru a genera un climat dinamic de valorificare a oportunităților, în special a celor de finanțare, dar și de cunoaștere și învățare pentru mediul de afaceri”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

În cadrul întâlnirii organizate de BERD și ADR Centru la un complex hotelier din Vințu de Jos, județul Alba, au fost prezentate și oportunitățile de finanțare pentru companii, disponibile prin Programul Regiunea Centru 2021-2027, serviciile de sprijin pentru afaceri pe care ADR Centru – ca parte a rețelei Enterprise Europe Network – le oferă în mod  gratuit întreprinderilor mici și mijlocii, pe lângă aspectele referitoare la Instrumentele de finanțare nerambursabilă BERD și la Managementul strategic și guvernanța corporativă a companiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare