MAI UȘOR CU PIANUL PE SCĂRI – Nu mai manipulați statistica: adevărul despre starea economică a județului Mureș

0
283

ORDINUL LENUȚEI. Înainte de 89, exista un banc care explica lipsa perdelelor din restaurante (unde stăteai ca-n acvariu, privind strada și strada privindu-te) printr-un ordin interpretat greșit, din servilism patriotic, de responsabilul cu Comerțul Interior. Conform bancului, fosta Lenuța Petrescu, metamorfozată în Elena Ceaușescu – Cabinetul 2, ar fi cerut să nu se mai facă comerț cu perdea (adică “pe sub mână”, preferențial). Și s-au scos perdelele.

 

Mă gândesc că ceva similiar s-a-ntâmplat acum cu unii șefi de statistică, care cred că-n atribuția postului au și laudatio pentru Întâistătători. Poate și pentru că toți sunt numiți și menținuți în funcții politic. Însă nu toți sunt atât de servili…

 

Statistica n-ar trebui să manipuleze, ar trebui să fie un soi de aritmetică, fără interpretări (asta e misia altor profesioniști, al economiștilor, finanțiștilor, sociologilor, după caz). De aceea când aud/citesc că în județul X (în cazul de față, Mureș – director Ioan Matei) au crescut exporturile, a crescut numărul salariaților, “producția industrială a crescut în ianuarie cu 7,8%, în contextul în care media națională a fost sub 1%” și alte trompete similare care acreditează ideea că uite ce boom economic e-n județ, mă întreb dacă șeful statisticienilor are proprietatea enunțurilor de acest tip.

 

Cei care nu înțeleg fenomenul se-mpart în trei categorii: cei pe care oricum nu-i interesează, cei exaltați (“Vezi, bă, își revine județul, că uite ce-a spus ăla de la Statistică…”) și cei contrariați. Cei din urmă, se uită la balanța comercială (care-i pe minus de pe vremea când nu se știa exact dacă cercopitecii pot să vorbească), sau la ponderea PIB-ului județului la nivel național. Care e pe tobogan și asta. Rău de tot.

 

Uitați niște cifre, statistice, clare, fără interpretări politicianiste: în 1985, Mureșul realiza 2,8% din PIB-ul țării; în 1995, a scăzut la 2,7%; în 2005, a scăzut la 2,4%; în 2015, a scăzut la 2,2% (cam asta e și ponderea astăzi). În orice țară, până și-n Republica Vanuatu există creștere economică, c-așa-i datul lumii, nu poți încremeni, nu poți levita. Ideea de bază este dacă creșterea economică a locului în care trăiești este mai mare sau măcar în trendul țării (sau a zonei).

 

În cazul județului Mureș răspunsul e dat de ponderea la principalul indicator macroeconomic. Nu e bine. Nu e bine deloc. Nici faptul că statisticienii s-au apucat să interpreteze. În ritmul ăsta, curând, zugravii vor picta…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here