MAI UȘOR CU PIANUL PE SCĂRI – Nu mai manipulați statistica: adevărul despre starea economică a județului Mureș

ORDINUL LENUȚEI. Înainte de 89, exista un banc care explica lipsa perdelelor din restaurante (unde stăteai ca-n acvariu, privind strada și strada privindu-te) printr-un ordin interpretat greșit, din servilism patriotic, de responsabilul cu Comerțul Interior. Conform bancului, fosta Lenuța Petrescu, metamorfozată în Elena Ceaușescu – Cabinetul 2, ar fi cerut să nu se mai facă comerț cu perdea (adică “pe sub mână”, preferențial). Și s-au scos perdelele.

 

Mă gândesc că ceva similiar s-a-ntâmplat acum cu unii șefi de statistică, care cred că-n atribuția postului au și laudatio pentru Întâistătători. Poate și pentru că toți sunt numiți și menținuți în funcții politic. Însă nu toți sunt atât de servili…

 

Statistica n-ar trebui să manipuleze, ar trebui să fie un soi de aritmetică, fără interpretări (asta e misia altor profesioniști, al economiștilor, finanțiștilor, sociologilor, după caz). De aceea când aud/citesc că în județul X (în cazul de față, Mureș – director Ioan Matei) au crescut exporturile, a crescut numărul salariaților, “producția industrială a crescut în ianuarie cu 7,8%, în contextul în care media națională a fost sub 1%” și alte trompete similare care acreditează ideea că uite ce boom economic e-n județ, mă întreb dacă șeful statisticienilor are proprietatea enunțurilor de acest tip.

 

Cei care nu înțeleg fenomenul se-mpart în trei categorii: cei pe care oricum nu-i interesează, cei exaltați (“Vezi, bă, își revine județul, că uite ce-a spus ăla de la Statistică…”) și cei contrariați. Cei din urmă, se uită la balanța comercială (care-i pe minus de pe vremea când nu se știa exact dacă cercopitecii pot să vorbească), sau la ponderea PIB-ului județului la nivel național. Care e pe tobogan și asta. Rău de tot.

 

Uitați niște cifre, statistice, clare, fără interpretări politicianiste: în 1985, Mureșul realiza 2,8% din PIB-ul țării; în 1995, a scăzut la 2,7%; în 2005, a scăzut la 2,4%; în 2015, a scăzut la 2,2% (cam asta e și ponderea astăzi). În orice țară, până și-n Republica Vanuatu există creștere economică, c-așa-i datul lumii, nu poți încremeni, nu poți levita. Ideea de bază este dacă creșterea economică a locului în care trăiești este mai mare sau măcar în trendul țării (sau a zonei).

 

În cazul județului Mureș răspunsul e dat de ponderea la principalul indicator macroeconomic. Nu e bine. Nu e bine deloc. Nici faptul că statisticienii s-au apucat să interpreteze. În ritmul ăsta, curând, zugravii vor picta…

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare