Majorare pensii 2023. Şeful Casei Naţionale de Pensii a anunţat câţi bani vor primi în plus pensionarii de la 1 ianuarie

PENSII. După ce informațiile cu privire la o potențială majorare a pensiilor cu 20% au fost făcute publice, surse din cadrul guvernului aduc clarificări, menționând că varianta de creștere luată în calcul este mai mică decât cea precedent vehiculată. Potrivit acestor surse, Guvernul ia în considerare o majorare de 16,4%. Doina Pârcălabu, expertă în domeniul pensiilor și fostă șefă a Casei de Pensii, aduce vești mai puțin îmbucurătoare pentru toți beneficiarii de pensii.

“Efectuăm abordarea în conformitate cu prevederile legale, începând cu 1 ianuarie. Guvernul nu va face concesii la această dată. În contextul acesta, rata inflației pentru anul 2022 va fi cunoscută, iar conform datelor Institutului Național de Statistică, aceasta se ridică la 13,8%, dacă memoria nu mă trădează. În această ecuație, ar trebui să adăugăm și factorul de ajustare pentru salariul mediu, dar având în vedere că în 2022 a existat o scădere, nu se poate spune că acesta va influența în vreun fel. În astfel de condiții, orice majorare pe care Guvernul o identifică peste 13,8% ar trebui să fie salutată și apreciată ca un efort semnificativ. Poate s-a discutat despre necesitatea unei majorări pentru pensiile mici, într-o încercare de ajutor social. Dacă ne referim la pensiile bazate pe contributivitate, o discuție despre indexarea lor într-un mod diferit față de cele mari nu este justificată din punct de vedere corectitudinii”, a declarat Doina Pârcălabu într-un interviu acordat în exclusivitate postului România TV.

Șeful Casei Naționale de Pensii a făcut câteva calcule pentru a estima cuantumul creșterii în cazul în care pensiile vor fi majorate cu 10%.

Conform calculelor efectuate de șeful Casei Naționale de Pensii, un fost angajat în sistemul medical, care deține un punctaj mediu de 1,17 și care ar fi multiplicat cu suma de 1745 de lei (dacă punctul de pensie va ajunge la această valoare), ar urma să primească o pensie de 2041 de lei.

Pentru a fi mai precis, pensia acestui individ ar crește de la aproximativ 1800 de lei, cât primește în prezent, la 200 de lei în plus.

Exemplu 1:
Pensia actuală: 1.800 de lei
După majorare: + 241 de lei
Pensia în 2023: 2.041 de lei

Exemplu 2:
Pensia actuală: 2.839 de lei
După majorare: + 581 de lei
Pensia în 2023: 3.420 de lei.

Fostul ministru al Muncii a comunicat recent că social-democrații au solicitat o majorare de cel puțin 10% pentru pensii și că schimbarea va fi implementată începând cu 1 ianuarie.

“Mă exprim foarte clar: de la 1 ianuarie 2023. În cel mai scurt timp vom lua o decizie și o vom anunța. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată. Dorim să purtăm discuții transparente, bazate pe date numerice. În coaliție am prezentat cifrele conform propunerilor făcute de PSD. Mă bucur că în cadrul unui eveniment organizat de Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul au afirmat că este necesară o majorare a pensiilor.

Decizia pentru 1 ianuarie este fermă. În discuțiile interne din partid s-a conturat o necesitate impetuoasă pentru această măsură, chiar înainte de a finaliza bugetul de stat, pe care îl vom trimite în dezbatere în Parlament. Cred că așa se va întâmpla”, a explicat Marius Budăi.

Cu doar câteva zile în urmă, Nicolae Ciucă a anunțat o majorare a pensiilor cu 11% pentru anul viitor. “Procentul cu care putem crește pensiile trebuie să fie unul care să nu aducă un deficit mai mare în bugetul de pensii. Prin urmare, în prezent, limita pe care o luăm în considerare este de aproximativ 11%. Am primit propuneri din diferite direcții și suntem obligați să menținem responsabilitatea și să venim cu propuneri care sunt sustenabile din punct de vedere financiar pentru bugetul de stat”, a menționat Nicolae Ciucă la sfârșitul ședinței conducerii PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare