Majorarea pensiilor în România începând cu ianuarie 2024, indexată la inflație

MAJORARE. Începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile din România vor fi majorate anual în funcție de indicele inflației. Având în vedere evoluțiile acestui indicator în ultima perioadă, la începutul lui 2024 se preconizează o creștere de 13,5%. Această măsură vine după un an în care s-a făcut o excepție de la regula indexării cu inflația, din cauza inflației foarte ridicate, care ar fi afectat semnificativ nivelul pensiilor.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a subliniat importanța acestei măsuri pentru corectarea inechităților și a precizat că procedura de actualizare a pensiilor este în desfășurare, făcând parte din eforturile de reformare a sistemului de pensii. Totodată, premierul a menționat că noul proiect de lege a pensiilor se află în etapa de pregătire, cu simulări și ajustări necesare.

Cu privire la relația cu Comisia Europeană în ceea ce privește reforma sistemului de pensii, premierul Ciolacu a explicat că aceste discuții se încadrează în contextul angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În săptămânile următoare, premierul are programate discuții la Bruxelles, în cadrul cărora se va aborda acest subiect.

Această majorare anuală a pensiilor în funcție de inflație reprezintă un efort al Guvernului român de a asigura stabilitatea financiară a sistemului de pensii și de a menține nivelul de trai al pensionarilor în concordanță cu evoluția prețurilor. Prin această măsură, se dorește corectarea inechităților și asigurarea unui nivel adecvat de trai pentru pensionari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare