Marcel Boloş: rectificarea bugetară, un pas important pentru investiţii record în România

BUGET. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a exprimat speranţa ca rectificarea bugetară supusă dezbaterii publice să fie aprobată în şedinţa de Guvern programată pentru luni. Conform ultimei execuţii bugetare, la data de 31 august, România a înregistrat un nivel record al investiţiilor, în ciuda unui deficit de 4,53% din PIB.

Boloş a evidenţiat realizările Guvernului, menţionând că aceste investiţii sunt esenţiale pentru dezvoltarea infrastructurii naţionale, inclusiv în domeniile transporturilor, educaţiei şi sănătăţii. „Investiţiile vin din Politica de coeziune şi din PNRR, cu o alocare de peste 29 de miliarde de euro”, a declarat el la B1 TV.

Ministrul a subliniat, de asemenea, impactul majorărilor salariale în sectorul public, care au rezultat din protestele recente, inclusiv în învăţământ şi sănătate. Aceste creşteri salariale, deşi nu au fost bugetate de la începutul anului, influenţează acum execuţia bugetară, generând un deficit de 80 de miliarde de lei.

În ceea ce priveşte structura cheltuielilor, Boloş a menţionat că din cele 67 de miliarde de lei destinate investiţiilor, doar o parte mică a fost alocată cheltuielilor curente, restul fiind direcţionat către modernizarea serviciilor publice.

Rectificarea bugetară preconizată va aduce fonduri suplimentare pentru mai multe ministere: CNAS va primi 11,3 miliarde lei pentru medicamente, Ministerul Educaţiei 4,59 miliarde lei pentru salarii, burse şi naveta elevilor, iar Ministerul Transporturilor va beneficia de 5 miliarde lei pentru cofinanţarea proiectelor de infrastructură. Deficitul bugetar va creşte la 122,8 miliarde lei, reprezentând 6,94% din PIB, faţă de 87 miliarde lei, adică 5% din PIB, conform legii bugetului adoptate la începutul anului.

În concluzie, Marcel Boloş a reiterat importanţa acestei rectificări bugetare pentru a asigura continuarea investiţiilor şi a răspunde nevoilor curente ale populaţiei. Creşterea economică pe care se fundamentează această rectificare a fost revizuită în scădere la 2,8%, de la 3,4% în prognoza anterioară, ceea ce subliniază necesitatea unor măsuri proactive în gestionarea resurselor financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare