MAREA ÎMPĂRȚEALĂ 4 – În acest an, Primăria Tîrgu Mureș a împărțit bisericilor, din pușculița publică, 417.000 de euro

BANI PENTRU BISERICI. În acest an, la formarea bugetului municipiului Tîrgu Mureș, s-a decis ca aproape 540.000 de euro (respectiv 2,5 milioane de lei) să fie repartizați sub formă de sprijin financiar către bisericile din oraș. Alocarea se face în baza unei legi, emise încă din anul 2001, pe criterii aparent socio-administrative, în fapt finanțarea făcându-se pentru menținerea cordialității religios-electorale. Legea respectivă, prevede ca fiecare administrație în parte (prin girul Consiliului Local) să decidă câți din banii adunați de la contribuabili să meargă către biserici.

 

În prea-credincioasa urbe Tîrgu Mureș/ Marosvásárhely, prima împărțeală s-a efectuat la sfârșitul lunii mai, atunci când a fost livrată suma  de 976.384 lei. A doua împărțeală a fost în august (vreme bună de zugrăvit/pictat frescele bisericești), când s-au mai virat încă 545.052 de lei (adică vreo 120.000 de euro). A treia împărțeală a avut loc în octombrie, când au fost livrați în conturile bisericești din urbe 420.850 de lei (echivalentul a peste 90.000 de euro). Asistăm, în aceste zile la cea de-a patra (nu e sigur că și ultima) împărțeală din Anului Domnului 2018: 105.137 lei.

 

Această cea mai recentă miluire a celor care împart miluire ridică totalul virat în acest an bisericilor din oraș (în cea mai mare parte pentru pictarea frescelor) la aproape 2 milioane de lei (respectiv, 1.942.286 lei, echivalentul a peste 417.000 de euro).

 

Marea Împărțeală episodul 4 va dirija banii înspre două biserici-solicitante, respectiv Parohia Reformată VIII (conform scriptelor Primăriei, situată pe strada Evreilor Martiri, nr.18-22, preoți Papp Beni Zsombor și Berekmeri Melinda) și biserica ortodoxă din cartierul Belvedere. Prima va fi îndestulată cu 45.137 de lei pentru reparaţii la casa de rugăciune și pentru cumpărarea unor obiecte de cult, iar cea de-a doua cu 60.000 de lei pentru construcția acoperișului și finisaje (totalul lucrărilor e de peste 10 ori mai mare, dar decidenții din Primărie au decis că le ajunge atât, deocamdată).

 

Estimare: poate-poate nu se termină anul și apare și Marea Împărțeală 5. Nu de alta, dar au rămas de risipit, pardon, de ajutat, vreo jumătate de milion de lei.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare