Marea reîmpădurire a României: 26 de milioane de puieți vor fi plantați în pădurile din țară

MEDIU ÎNCONJURĂTOR. A început un proiect ambițios de reîmpădurire în România, unde aproximativ 26 de milioane de puieți vor fi plantați în pădurile țării. Primul pas a fost dat în județul Maramureș, unde pregătirile au început cu două săptămâni în urmă.

Moga Ioan, pădurar, explică: “Ghinda de gorun s-a semănat în toamna anului 2021, a răsărit în 2022, iar acum i-am scos și i-am pus la șanț pentru a fi expediați în șantierul de împăduriri.”

Pepiniera Dămăcuș din Maramureș va scoate aproximativ 100.000 de puieți în această primăvară și îi va replanta în zonele despădurite din județ. Vasile Dulf, șef al Ocolului Silvic Ulmeni, adaugă: “aproximativ 2 săptămâni am început lucrul, pentru că nu mai era zăpadă. Avem puieți cu vârsta de un an și alții de trei ani, deci aceștia stau între 1 și 3 ani în pepinieră, în funcție de specie.”

În Maramureș, gorunul, stejarul, salcâmul și fagul sunt cele patru specii de arbori care vor fi replantați în acest an. Maramureșul este al doilea județ din țară în ceea ce privește suprafețele regenerate și producția de puieți, imediat după județul Suceava. Mihai Leșan, purtător de cuvânt al Direcției Silvice Maramureș, precizează: “Anul acesta regenerăm 660 de hectare de pădure, cu 1.162.000 de puieți produși de pepinierele noastre, iar alte 260.000 de puieți vor fi pregătiți pentru alte direcții silvice.”

Această amplă reîmpădurire va acoperi aproximativ 12.000 de hectare, echivalentul a trei județe din România. În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a aprobat o schemă de finanțare de 500 de milioane de euro pentru cel mai mare proiect de împădurire masivă postdecembrist. Până în 2026, se estimează că 60.000 de hectare vor fi reîmpădurite în total.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare