Marii dinozauri ai pieței energetice își dublează profiturile față de anii precedenți… La fel cresc și facturile noastre! Salariile pe când?

TOP FIRME. SeeNews, editor de știri de afaceri din Europa de Sud-Est, a publicat astăzi clasamentul SEE TOP 100 al celor mai mari companii, bănci și asigurători din regiune în 2021. Mai mult de jumătate din totalul participanților în clasament – 56, sunt companii românești.
 
Compania românească de petrol și gaze OMV Petrom s-a clasat în top, în timp ce câștigătorul clasamentului SEE TOP 100 bănci este tot o companie din România – Banca Transilvania.
 
După o pauză de șapte ani, cel mai mare producător de petrol și gaze din România se află din nou pe primul loc în topul SeeNews, depășind liderul tradițional – producătorul autohton de automobile Dacia. Vânzările OMV Petrom au crescut cu 60%, la 6 miliarde de euro, depășind Dacia, care a avut anul trecut vânzări de 4,4 miliarde de euro. În ceea ce privește profitul, OMV Petrom se află pe locul al doilea în top, cu 546,3 milioane de euro.
 
Cea mai performantă companie din punct de vedere al profitului este producătorul local de energie hidroelectrică Hidroelectrica, care a încheiat anul 2021 cu un profit de 614 milioane de euro și o profitabilitate de 45%, pe fondul creșterii vânzărilor de energie electrică. Compania se pregătește pentru o ofertă publică inițială anul viitor, care va fi cea mai mare din istoria României.
 
Câștigătorul în domeniul bancar este tot o companie românească, Banca Transilvania. Ajutate de creșterea economică post-pandemică, cele mai mari companii din Europa de Sud-Est au înregistrat o creștere de două cifre a veniturilor și profiturilor în 2021, potrivit clasamentului SEE TOP 100.
 
Primele 100 de companii din Europa de Sud-Est au încheiat anul 2021 cu venituri combinate de 53,8 miliarde de euro, cu 28% mai mari decât veniturile totale ale participanților din clasamentul de anul trecut, depășind cu mult nivelul de 129,3 miliarde de euro atins în 2019. Creșterea profiturilor lor a fost și mai remarcabilă – cu 83% față de anul precedent, ajungând la 6,4 miliarde de euro.
Industria petrolului și a gazelor naturale a fost cea mai performantă atât în ceea ce privește veniturile, cât și profitul, înlocuind sectorul de retail ca fiind câștigătorul din 2020. SEE TOP 100 companii din sectorul petrolului și gazelor naturale, ale căror venituri cumulate au scăzut cu un sfert în 2020 ca urmare a crizei economice, a interdicțiilor de călătorie și a prețurilor scăzute ale materiilor prime, și-au crescut veniturile cumulate cu 54% în 2021, în timp ce profiturile s-au dublat. În total, 21 de companii de petrol și gaze au intrat în clasamentul din 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare