MĂRIREA ȘI DECĂDEREA – Fostul șef al Poliției municipiului Târgu Mureș, ajuns după pensionare adjunct și apoi șef al Poliției Locale Târgu Mureș, a fost pus pe liber

DEVOALARE. Fostul șef al Poliției Municipiului Târgu Mureș, Zosim Ioan Damaschin (56 de ani), ajuns, după ce a devenit un alt tânăr pensionar special (la 51 de ani), adjunct și apoi șef al Poliției Locale Târgu Mureș, a fost pus pe liber, ajungând în ultima perioadă de activitate să fie un simplu polițist local la Biroul Control Comercial, cu 4 ore de muncă pe zi, în perioadă de preaviz.

 

În 2019, când a fost deja retrogradat din funcția de director adjunct al Poliției Locale în cea de șef Serviciu (primul semnal de tragere pe linie moartă), Damaschin câștiga venituri lunare de circa 8.300 lei (cu tot cu norma de hrană). Chiar și așa: de ce acceptă Damaschin această umilință profesională, în condițiile în care nu este vreun nevoiaș, deținând împreună cu soția sa două terenuri, un apartament, două case, o casă de vacanță și un spațiu comercial, depozite bancare consistente plus o pensie netă de comisar șef de poliție de peste 11.500 lei/lună? Doar el știe.

 

Cum s-a realizat execuția sa? Simplu, cum au fost executați toți: prin desființarea postului în urma reorganizării. Practic, l-au eliminat, fix cum i-a ordonat în 2018 fostul primar Dorin Florea lui Damaschin, pe atunci director la Poliția Locală, să-l înlăture pe Valentin Bretfelean, director adjunct al instituției în acea vreme. După ce a efectuat disciplinat, ca orice angajat suspus și servil, mutarea, Damaschin a fost retrogradat și el din director în șef Serviciu Control, dar măcar a fost lăsat în instituție cu o leafă substanțială (vreo 8.300 lei/lună cu tot cu norma de hrană).

 

Sigur, între timp Bretfelean a dat în judecată Primăria Târgu Mureș și a câștigat (decoamdată în prima instanță) o sumă substanțială de bani pe care o să-i plătească instituția publică din bugetul local. Dar asta nu-i o problemă, pentru că în Primăria Târgu Mureș sunt bani de ne spălăm pe cap cu ei și în plus, dacă nu-i din buzunarul tău personal, nu interesează pe nimeni să-i recupereze de la cei vinovați.

 

Acum, reorganizarea Poliției Locale Târgu Mureș a fost desenată de Raul Matiș (directorul Poliției Locale, fost adjunct al lui Damaschin) și Korpádi György, fost director Resurse umane în Primărie, îndepărtat și el la Poliția Locală, ca șef Serviciu Personal.

 

Damaschin a fost eliminat la finalul anului 2021, dispoziția de încetare a raportului de muncă fiind semnată de viceprimarul Portik Vilmos, și pus să umble acum cu jaba-n proțap la primarul Soós Zoltán după o altă funcție de șef prin Primărie, de exemplu la reorganizatul Serviciu Public Administrația Serelor, Parcurilor și Zonelor Verzi. Pentru că după ce au fost numiți o dată șefi, cei mai mulți au senzația că nu pot fi decât șefi. Că li se cuvin funcțiile de conducere. Și apoi, dacă te pricepi la ordine publică, te pricepi și la morcovi și panseluțe, la orice.

 

Damaschin (foto mic dreapta), născut la 12 martie 1965, în Târgu Mureș, absolvent al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan-Cuza” și al unor cursuri postuniversitare, și-a început activitatea ca ofițer judiciar la Poliției Municipiului Târgu Mureș, fiind apoi șef al Biroului de Poliție pentru Centrul Universitar, șef Birou Investigații Criminale, adjunct al Brigazii de Combatere a Criminalității Organizate și, după pensionarea comisarului șef de poliție Ioan Cenean, în 2006, de ziua sa a primit un cadou de la șeful IPJ Mureș de atunci, comisar șef de politie Ioan Nicolae Cabulea, respectiv funcția de șef al Poliției Municipiului Târgu Mureș, pe care o ocupat-o timp de 10 ani, până la pensionarea sa.

 

Tânărul pensionar special Damaschin (avea 51 de ani pe atunci) s-a orientat rapid spre Poliția Locală, unde a fost angajat în 2016 direct pe postul de director adjunct. În 1 ianuarie 2018, Damaschin face rocada la conducere cu Bretfelean (impusă de fostul primar Florea), dar Florea îl lasă doar un an să se bucure de funcția de director al Poliției Locale (timp în care îl obligă să desființeze funcțiile de director adjunct), în ianuarie 2019 înlocuindu-l la conducere cu Raul Matiș. Însă Damaschin este păstrat la Poliția Locală ca șef Serviciu. Asta până la finalul anului trecut, când nu a mai fost lăsat să fie nici măcar polițist local.

 

Cam asta e povestea măririi și decăderii unui polițist, sau prețul pe care-l plătește cel care acceptă servil să execute necondiționat ordinele unor politruci din administrație. Dar poate viitorul apropiat ne va indica o reconversie profesională, la Primăria Târgu Mureș purtându-se moda reconversiei foștilor șefi polițiști, sau sereiști în șefi de insitituții, sau servicii ale administrației publice locale. Ziceam, unii cred că dacă ai fost șef la ceva, poți fi șef la orice. Această țară…

 

Cătălin VISCHI

2 comments
  1. Nu mai exista picior de politist pe strada. Nu vezi unul din cei 140 de comunitari si sereisti de la locala. A murit organul sau e doar lenea si lipsa la butoane a gastii care le dadea bani din bugetul local, ilegal, la micutii sclavi?

  2. Halucinanta treaba,insa mai este o foarte mare problema?De ce protesteaza politistii pentru salarii mai mari daca in cursul vietii lor acapareaza averi extraordinare de mari de pe urma salariilor platite din bugetul de stat si de ce parlamentul Romaniei considera ca acesti oameni bogati trebuie sa primeasca si pensii foarte mari?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare