Medalia olimpică de bronz a Anei Bărbosu ar putea fi contestată din nou
SPORT. Ana Bărbosu, gimnasta română în vârstă de 18 ani, a crezut că și-a redobândit medalia olimpică de bronz după un apel la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv (TAS), dar acum se confruntă cu noi probleme. Potrivit informațiilor apărute în presa internațională, președintele completului de judecată de la TAS este acuzat de conflict de interese, ceea ce ar putea afecta validitatea deciziei.
Conflictele de interese în cazul Anei Bărbosu
După finala de la sol de la Jocurile Olimpice, unde Ana Bărbosu a rămas în lacrimi crezând că a câștigat bronzul, medalia i-a fost acordată inițial sportivei americane Jordan Chiles. Contestația României a fost acceptată de TAS, iar Bărbosu a primit medalia, dar acum această decizie este pusă sub semnul întrebării. Jurnaliștii de la The New York Times au raportat că Hamid Gharavi, președintele completului care a luat decizia, este acuzat de un conflict de interese, deoarece are o relație de lungă durată cu Guvernul României.
Problemele cu decizia TAS
Potrivit documentelor, Gharavi reprezintă România în dispute internaționale de aproape 10 ani. Completul de judecată a fost format special pentru acest caz, după ce România a contestat momentul depunerii plângerii antrenoarei lui Chiles. În urma deciziei TAS, Jordan Chiles a fost retrogradată pe locul cinci, lăsându-l pe Bărbosu cu medalia de bronz. Decizia a fost întâmpinată cu nemulțumiri din partea oficialilor americani, care au amenințat că vor contesta cazul la tribunalul federal elvețian.
Lipsa de transparență și reacțiile internaționale
Foarte puține detalii au fost făcute publice despre deliberările completului și motivarea deciziei. Federația de Gimnastică din SUA a declarat că va explora toate căile legale pentru a contesta decizia. Potrivit regulamentului TAS, membrii completului trebuie să treacă un test de conflicte de interese înainte de a judeca fiecare caz. Gharavi, avocat din Franța, este în continuare consilier legal pentru România în dispute internaționale, dar a spus că nu poate comenta despre caz și a sugerat ca întrebările să fie adresate TAS.
Reacții din partea experților
Dr. Katherine Simpson, expert legal internațional, a declarat că nu înțelege cum Hamid Gharavi a fost ales pentru acest complet și de ce nu a refuzat cazul având în vedere vizibilitatea și complexitatea acestuia. Reacțiile internaționale și acuzele de conflict de interese ridică întrebări importante despre integritatea procesului de arbitraj și despre posibilele consecințe pentru medalia olimpică a Anei Bărbosu.