MEDIU – O jumătate de milion de lei pentru proiectul tehnic al scării de pește pe râul Mureș, din dreptul Centralei Termoelectrice Iernut

LICITAȚIE. Doar proiectarea scării de pește pe râul Mureș, din dreptul Centralei Termoelectrice Iernut este estimată la o jumătate de milion de lei, contractul pentru proiectul tehnic fiind deja scos la licitație de Romgaz, producătorul de gaze naturale controlat de stat.

 

Scara de pește (o construcție hidrotehnică executată în porțiunea de separație a două zone, cu nivel diferit, ale unui curs natural de apă – în cazul de față râul Mureș și Râpa Lechința, sit protejat și inclus în rețeaua europeană Natura 2000 -, pentru a face posibilă trecerea peștilor din zona aval în zona amonte) a fost una dintre condițiile obligatorii pentru ca Romgaz să obțină acordul de mediu pentru proiectul noii centrale de la Iernut, aflată în construcție, investiţie de aproape 269 de milioane de euro + TVA.

 

Construcția, care constă într-un sistem de jgheaburi și bazine așezate în scară, a fost considerată necesară pentru a elimina variații de temperatură în apele râului Mureș care să influențeze negativ perioada de reproducere a peștilor și perioada de eclozare sau puieții proaspăt eclozați.

 

Noua centrală de producție de energie de la Iernut utilizează pentru asigurarea apei de răcire necesară apa extrasă dintr-un baraj de prize edificat pe râul Mureș, iar specialiștii în protecția mediului au introdus condiția construirii scării de pește pentru a reduce posibilitatea ca proiectul de la Iernut să se repercuteze negativ asupra populației acvatice din zona protejată.

 

Valoarea realizării scării de pește va fi calculată de proiectul tehnic  care a fost scos acum la licitație.

 

Vali STOICA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare