MELEAGURI DE BASM – Lacul Vida, judetul Bihor – lacul cu “pâlnie”

ATRACȚIE TURISTICĂ. Dacă este să punem un punct pe harta atracțiilor turistice din județul Bihor, în Munții Pădurea Craiului, în comuna Dobrești, Lacul Vida este cel care întregește peisajul de poveste al acestei zone, lăsându-i izul de ținut special.
 
Culoarea lacului se schimbă în funcție de anotimp, nuanțele frunzelor pădurilor care îl înconjoară reflectându-se în apa lină, aidoma unui lac exotic. În această perioada a anului lacul are culoarea smaraldului, primăvara este verde intens, toamna turcoaz și iarna îi ofere nuanțe albăstrui.
 
Totuși nu aceasta este cea mai mare atracție a lacului, ci opera constructorilor din mijlocul lacului – un baraj – deversor în formă de pâlnie subliniat cu bârne de lemn, care îl fac unic în Europa. Atunci când plouă abundent, acest baraj, pe lângă efectul vizual incredibil și efectul de noutate impresionantă, are rolul de a prelua din presiunea de aproape 0,4 milioane de metri cubi de apă de deasupra digului, și de a-l conduce în aval prin acel deversor tip pâlnie, prin intermediul unor conducte foarte mari.
 

 
Deși este un lac artificial ce a fost construit pentru minele care extrăgeau bauxita în zonă, cu o suprafață de 6 ha și lungime de circa 2 km, având 10 m înălțime și o lungime a coronamentului de 70 m, lacul este un magnet pentru pasionații de fotografie aflați în căutarea imaginii perfecte.
Lacul reprezintă o atracție și pentru pescari, aceștia pot prinde cleni, bibani și păstrăvi de lac.
 
În zonă există și alte activități și atracții printre care peșteri unice, zona fiind împânzită de aproximativ 300 (unele nedescoperite încă): Peștera Vacii, Peștera Urâcioșii, Peștera Calului, Peștera Babii, Peștera Crucii, Peștera Valăului, Peștera Ciur Ponor, Peștera Ciur Izbuc si Cheile Albioarei, Peștera cu Cristale de la Farcu si Peștera Meziad. Alte atracții sunt izvoarele (izvorul Toplița) și Cheile Videi cu o lungime de aproximativ 10 km (cele mai lungi chei din Apuseni).
 
Excursiile se pot încheia cu o vizită la biserica din Luncasprie (monument istoric) și la Monumentul Eroilor din Dobroești (primul și al doilea război mondial). Pe malul lacului exista un drum forestier, de jur împrejurul său, care poate fi folosit pentru promenadă.
Cazare în zonă găsiți la pensiunea Luncasprie sau pasiunea Silver și în casele localnicilor care sunt amenajate pentru a primi și turiști.
 
Vreme și drumuri bune să aveți!
 
 
Cătălina Lumperdean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare