Mesajul Președintelui Johannis cu ocazia Zilei Limbii Române: O comoară de preț de la înaintași

ANIVERSARE. Într-un mesaj încărcat de importanță și simbolism, președintele Klaus Iohannis a subliniat rolul central al limbii române în identitatea națională și cultura românească cu ocazia Zilei Limbii Române. Mesajul său pune în evidență atât semnificația profundă a limbii române, cât și responsabilitatea noastră de a o păstra și îmbogăți pentru generațiile viitoare.

Președintele Iohannis a remarcat că ziua de 31 august este un prilej de a reflecta asupra bogăției și complexității limbii materne, care depășește cu mult funcția de simplu mijloc de comunicare. El a subliniat că limba română deschide o fereastră largă către cultura, istoria și spiritul românesc, reprezentând o legătură esențială între generații și comunități, chiar și peste barierele geografice.

Președintele Iohannis a evidențiat că limba română reprezintă un dar neprețuit de la înaintași, ce conține în expresii înțelepciunea generațiilor anterioare și contribuie la modelarea poveștii națiunii. El a subliniat faptul că această limbă este parte a tradiției culturale remarcabile a României, oferindu-ne mijloacele de a ne exprima gândurile și sentimentele.

Cu toate acestea, președintele a atras atenția asupra necesității de a prețui diversitatea și creativitatea limbii române, dar și de a o păstra nealterată și respectată. El a îndemnat la folosirea cu grijă și atenție a limbii, astfel încât și generațiile viitoare să se bucure de aceeași comoară lingvistică. Președintele Iohannis a apreciat contribuția profesorilor și părinților în transmiterea mândriei de a vorbi o limbă atât de bogată în nuanțe și expresii, subliniind importanța predării limbii române în diaspora.

El a amintit că în prezent există 57 de lectorate de limba română în universități din întreaga lume, iar Republica Chile va inaugura în curând al 58-lea lectorat. Președintele a încurajat studiul și cultivarea limbii române, precum și împărtășirea bogăției culturale cu ceilalți.

Președintele Iohannis a încheiat cu un citat elocvent al lui Emil Cioran, subliniind că România va continua să existe oriunde se vorbește limba română. Mesajul său inspirat rămâne un îndemn la prețuirea și îngrijirea limbii române, un dar neprețuit care leagă întreaga națiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare