Microsoft elimină codecul AC-3 (Dolby Digital) din Windows 11 24H2: ce înseamnă aceasta pentru utilizatori

IT. Microsoft a anunțat că noua versiune Windows 11 24H2 nu va mai include celebrul codec AC-3, cunoscut și sub numele de Dolby Digital. Această decizie marchează o schimbare semnificativă în modul în care sistemul de operare gestionează formatele audio, deși unele dispozitive ar putea avea în continuare acest codec dacă producătorul alege să-l includă.

Ce este AC-3 și de ce este important?

AC-3, sau Dolby Digital, este un codec audio introdus în anii ’90 și cunoscut pentru capacitatea sa de a furniza sunet surround de înaltă calitate în formate compacte. Acesta a fost folosit pe scară largă în filme, emisiuni TV și aplicații multimedia, devenind un standard în industria divertismentului.

Impactul asupra utilizatorilor Windows 11

Cu Windows 11 24H2, utilizatorii care încearcă să redea fișiere audio vechi codificate în AC-3 vor descoperi că Media Player-ul inclus în sistemul de operare nu va mai putea deschide aceste fișiere. Aceasta se aplică atât Media Player-ului modern, cât și altor aplicații încorporate capabile să redea audio. Conform unui document de asistență publicat recent de Microsoft, sistemul de operare va continua să accepte codecuri populare, cum ar fi FLAC și ALAC, dar „codecul AC-3 nu mai este inclus cu Windows începând cu versiunea 24H2”.

Alternative și soluții pentru utilizatori

Pentru utilizatorii care depind de acest codec, există opțiuni alternative. Unii producători de echipamente originale (OEM) care au parteneriate apropiate cu Dolby ar putea preinstala codecul AC-3 pe dispozitivele lor. De asemenea, utilizatorii pot adăuga manual acest codec pentru a permite redarea fișierelor audio codificate cu AC-3 în aplicațiile native din Windows 11.

Microsoft oferă și alte codecuri prin pachete plătite disponibile în Magazinul Microsoft, cum ar fi extensia video MPEG-2, extensia video HEVC, extensia video VP9, ​​extensia video AV1 și extensia media web. Acestea pot oferi utilizatorilor o gamă largă de opțiuni pentru redarea diferitelor formate media.

O tranziție către tehnologii moderne

Eliminarea suportului pentru AC-3 în Windows 11 24H2 nu este o mișcare surprinzătoare, având în vedere că acest codec este eliminat treptat din industrie. Majoritatea platformelor de streaming și companiilor media au încetat să mai folosească AC-3 atunci când codifică noi fișiere media, adoptând tehnologii mai moderne și eficiente.

Microsoft a clarificat că nu va elimina suportul pentru codecul AC-3 în versiunile mai vechi de Windows, asigurând astfel o tranziție lină pentru utilizatori care încă depind de acest codec.

Windows 11 24H2 aduce schimbări importante, iar eliminarea codecului AC-3 este doar una dintre ele. Microsoft pare să se îndrepte spre un viitor în care noile tehnologii și formate audio vor prevala, lăsând în urmă codecurile vechi. Utilizatorii trebuie să fie pregătiți pentru aceste schimbări și să exploreze alternativele disponibile pentru a-și asigura compatibilitatea cu fișierele audio pe care le utilizează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare