Mihai Eminescu Trust lansează campania de incluziune socială ”In-clus. Ex-clus. Când o silabă schimbă destine.”

COMUNICAT DE PRSĂ. Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) prin proiectul său derulat în satul Archita, „ȘURA – Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă”, lansează campania de incluziune socială „In-clus. Ex-clus. Când o silabă schimbă destine”. Aceasta se desfășoară în perioada 20 – 29 noiembrie 2023, pe paginile de social media ale Fundației (https://www.facebook.com/MihaiEminescuTrust) și ale proiectului (https://www.facebook.com/LaboratorSURA).

Incluziunea socială este o parte din viețile noastre și ne afectează direct sau indirect pe noi toți. Fie că vorbim de Tanti Petruța, vecina noastră rămasă singură și fără niciun ajutor, ori de Camelia, doamna care e de mult timp șomeră și nu reușește să se reangajeze sau de David, un băiat rom tare isteț cu care vecinii lui nu se îndeamnă să se joace, pe motiv că are hainele vechi și nu foarte curate.

Incluziunea socială se referă la toate persoanele care aparțin grupurilor vulnerabile: persoane cu dizabilități, cele care au un nivel scăzut de școlaritate, din zone marginalizate ori persoane aflate în perioada de reintegrare socială, persoane consumatoare de droguri sau victime ale traficului de ființe umane.

La 14 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, rata riscului de sărăcie sau excluziune socială pentru categoria de vârstă de peste 65 de ani era de 33,9% în România, față de rata europeană de 18,7%. Dincolo de cifre și statistici, numere și calcule rigide, în spatele fiecărei date se află suflete care se frământă, suflete ca ale noastre. 84% dintre copiii care aveau părinți cu un nivel de educație scăzut se aflau în urmă cu trei ani, la risc de sărăcie sau excluziune socială, comparativ cu 5 din 100 de copii cu părinți cu nivel de educație ridicat (universitar și post-universitar).

Participă la brainstorming-ul virtual pe care Fundația îl pune la cale, prin care își propun să găsească 100 de IDEI de INCLUZIUNE SOCIALĂ, inspirate din proiectele în care ești implicat. Membrii Fundației lucrează la o colecție de 100 de IDEI de INCLUZIUNE SOCIALĂ, care vor apărea într-un ghid comun al mai multor ONG-uri și inițiative de incluziune socială. Notează ideea sau ideile tale într-un mesaj pe adresa de email: contact@mihaieminescutrust.ro, până pe data de 29 noiembrie, data la care se încheie campania MET.

Proiectul „ȘURA – Laborator de implicare civică incluzivă”, implementat sub umbrela conceptului „Satul de sine stătător”, investește în capacitarea grupurilor vulnerabile, prin sprijin în infrastructura comunitară și în activități de învățare creativă și experimentală, pentru activarea civică a întregii comunități a satului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare