Mihai Grama, vânătorul de albine sălbatice, declarat Tezaur Uman Viu pentru apicultură

PĂSTRĂTORI DE TRADIȚIE. Într-o ceremonie deosebită desfășurată recent, Mihai Grama, unicul vânător de albine sălbatice din țară, a fost distins cu titlul onorific de Tezaur Uman Viu la categoria apicultură. Propunerea a venit din partea Muzeului Etnografic “Anton Badea” din Reghin, recunoscând astfel contribuția sa de neprețuit la protejarea și conservarea albinelor carpatine în habitatul lor natural.

Tradiția bărcuitului și protejarea biodiversității
Mihai Grama, cunoscut și ca urmaș al bărcașilor, a moștenit arta vânătorii de albine de la bunicul său, dar și-a adaptat practica pentru a se asigura că interacțiunea sa cu albinele respectă principiile conservării naturii. Tehnica sa de bărcuit, folosită pentru a găsi stupii în mediul lor natural, este mai mult o modalitate de protejare a albinelor decât de recoltare a mierii.

Contribuția la conservarea albinei carpatine
Într-un interviu acordat cu ocazia distincției, Mihai Grama a subliniat importanța păstrării habitatului natural al albinelor carpatine, care preferă pădurile seculare și intacte. El a evidențiat că habitatul ideal al acestora este în zonele unde nu există intervenții agricole, astfel încât să se asigure că aceste insecte valoroase pot trăi într-un mediu natural cât mai autentic.

Adaptarea prin cunoștințe științifice și tehnice
Deși a învățat tehnici tradiționale de la bunicul său, Mihai Grama și-a completat cunoștințele prin studii academice și experiență practică, inclusiv lucrul în Italia. Astăzi, el aplică un mix de cunoștințe tradiționale și moderne pentru a gestiona și proteja albinele sălbatice, fără a le deranja prea mult habitatul.

Titlul de Tezaur Uman Viu
Acordarea titlului de Tezaur Uman Viu este o recunoaștere a valorii culturale și a expertizei lui Mihai Grama în domeniul apiculturii și conservării biodiversității. Acest titlu onorific este atribuit de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și reflectă importanța sa în păstrarea tradițiilor și a cunoștințelor transmise din generație în generație.

Îndemn la conservare și protejare
În concluzie, Mihai Grama rămâne un exemplu viu al modului în care tradițiile pot fi adaptate în beneficiul conservării naturii și al biodiversității. Prin practica sa și prin titlul de Tezaur Uman Viu, el inspiră oamenii să respecte și să protejeze mediul înconjurător, contribuind astfel la perpetuarea unui patrimoniu valoros pentru generațiile viitoare.

Această distincție nu este doar o onoare personală pentru Mihai Grama, ci și o încurajare pentru toți cei implicați în conservarea tradițiilor și a mediului natural din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare