MILUIREA – În Reghin se menține și în acest an cutuma pesedistă a livrării banilor publici către biserici: nu contează nevoile, toți primesc sume egale

STRATEGIE MENȚINUTĂ. Noul primar al municipiului Reghin, Márk Endre Dezső (UDMR), păstrează și în acest an o cutumă de sorginte pesedistă: reapartizarea unui sprijin financiar egal tuturor celor 20 de parohii din oraș care aparțin cultelor religioase recunoscute. Până și suma totală cu care sunt miluite bisericile este aceeași, stabilită în timpul precedentului mandat al fostei primar, Maria Precup (PSD): 250.000 de lei.
Conform legii (printr-o Ordonanță de Guvern, nr. 82, emisă în anul 2001 de Guvernul PSD condus de Adrian Năstase), primăriile POT (nu sunt obligate) să acorde sprijin financiar bisericilor care aparțin cultelor religioase recunoscute din România. Această facilitate este acordată bisericilor sărace, justificat, în baza unei cereri, banii urmând să fie folosiți pentru reparații, restaurări a picturilor, acțiuni de asistență socială sau medicală.
În fapt, nu se face nicio selecție (cum stabilește regulamentul administrativ aprobat de forul deliberativ din Reghin): pur și simplu, bisericile cer bani din pușculița orașului pentru diverse nevoi (reparații, înlocuiri de jgheaburi, burlane, pardoseli, dotări cu obiecte arhierești, aparate de aer condiționat etc.), suma depășind de regulă de circa 3 ori cea alocată în anul respectiv, rezultatul fiind (MEREU) împărțirea în mod egal a unei sume minime (de regulă, 12.500 lei) tuturor celor 20 de biserici, indiferent de nevoi, să nu se supere nimeni.
În aceste condiții, chiar nu mai are niciun sens nici regulamentul, nici Comisia de evaluare și selecție a cererilor, rezultatul fiind mereu unul de solidaritate de sorginte sindicală, în care nu contează nevoile, nici rezolvarea acestora, nici evaluarea. Egal pentru toată lumea, să nu-l supărăm pe Cel de Sus.
În acest an, cele 20 de biserici din Reghin – de riturile: ortodox (10), greco-catolic (4), adventist (2), reformat (2), evanghelic (1) și romano-catolic (1) – vor primi tot 250.000 lei, 19 dintre acestea primind câte 12.632 lei (sau 12.631 lei), iar una (Biserica Ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul), 10.000 lei (pentru că doar atât au cerut, iar restul banilor s-au împărțit celor 19, în mod egal).
Subliniere: scrierea de față nu pune în discuție dacă este benefic sau nu pentru o comunitate ca administrația locală să finanțeze din pușculița publică bisericile (chiar cu aceste sume derizorii pentru un buget local), ci modul în care se realizează acest fapt, printr-o strategie greșită, pentru că nu rezolvă cauza/cauzele, fiind făcută doar pentru a mai pune o bifă. Să fie primit!
Cătălin VISCHI