Ministerul Apărării Naționale clarifică: adresele către medicii de familie sunt proceduri de rutină, nu dovezi ale reintroducerii stagiului militar obligatoriu

COMUNICAT. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis miercuri un comunicat prin care infirmă zvonurile recente privind reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Conform comunicatului transmis de MApN către AGERPRES, adresa trimisă de Serviciul Asistență Medicală și Programe de Sănătate al Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București către medicii de familie reprezintă o procedură de rutină și nu este legată de mobilizarea militară.

Contextul controversei
În ultimele zile, în mediul online a circulat intens o postare alarmistă, care sugera că România ar face pregătiri ascunse pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau mobilizarea rezerviștilor. Aceasta postare a fost intens distribuită pe platformele de social media, amplificând temerile legate de o posibilă implicare a României în conflictul din Ucraina.

Proceduri de rutină, nu pregătiri militare
MApN subliniază că adresa respectivă, trimisă anual până la data de 1 noiembrie, către medicii de familie din București, face parte dintr-o procedură de rutină. Direcțiile de sănătate publică trimit centrele militare zonale și județene tabele cu cetățenii bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care au afecțiuni medicale incompatibile cu serviciul militar. Această practică este conformă cu Legea nr. 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat, în vigoare din 1 ianuarie 2007.

Clarificări oficiale
Ministerul Apărării Naționale a reiterat în comunicatul său că nu are în vedere reintroducerea serviciului militar obligatoriu. În schimb, se concentrează exclusiv pe soluții de recrutare a rezerviștilor pe bază de voluntariat. În cazul în care România ar declara starea de război, starea de mobilizare sau starea de asediu, conform art. 3 din Legea 395/2005, serviciul militar ar deveni obligatoriu. Până atunci, însă, procesul de recrutare și încorporare a cetățenilor apți de serviciul militar este doar o măsură pregătitoare, similară cu cele din alte țări, desfășurată în timp de pace.

Proceduri stipulate în lege
Detaliile privind activitățile autorităților competente din România, desfășurate în timp de pace, sunt reglementate de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare. Articolul 47 al acestei legi prevede că direcțiile sanitare județene și a municipiului București întocmesc și transmit centrele militare anual, până la data de 1 noiembrie, tabele nominale cu cetățenii români bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani care au afecțiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar.

Ministerul Apărării Naționale dorește să liniștească populația și să clarifice că procedurile curente sunt doar măsuri administrative de rutină și nu indică pregătiri pentru mobilizare sau reintroducerea serviciului militar obligatoriu. MApN asigură cetățenii că, în absența unei stări oficiale de război, mobilizare sau asediu, serviciul militar obligatoriu nu va fi reluat, iar procedurile desfășurate sunt doar pentru actualizarea evidențelor și excluderea celor inapt pentru serviciul militar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare