Ministerul Culturii anunță apel de finanțare de 28 de milioane de euro pentru sectorul Cultural Independent

FINANȚARE. Începând cu 1 noiembrie, Ministerul Culturii va lansa un apel de finanțare destinat sprijinirii sectorului cultural independent, alocând aproximativ 28 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat transmis luni către AGERPRES, această inițiativă face parte din schema de ajutor minimis care vizează acordarea de sprijin financiar nerambursabil pentru sectorul cultural independent în perioada 2023-2024.

Detaliile schemei de ajutor Minimis
Bugetul total alocat acestui program este de 140 de milioane de lei (aproximativ 28 de milioane de euro), iar suma maximă ce poate fi acordată unei întreprinderi sau întreprinderi unice este echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro. Aceasta reprezintă o oportunitate semnificativă pentru actorii din sectorul cultural independent, care au fost grav afectați de restricțiile impuse în timpul pandemiei.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a subliniat importanța acestui sprijin: „Sectorul cultural independent este unul dintre acele domenii de activitate care a avut cel mai mult de suferit în cursul ultimilor ani, ca urmare a restrângerii activității din pandemie. Ca ministru al Culturii, consider că respectarea angajamentelor asumate de statul român față de cei care activează în acest sector este urgentă și obligatorie. Prin urmare, cadrul legal existent privind schema de minimis se va aplica odată cu deschiderea, la 1 noiembrie, a apelului de finanțare pentru perioada 2023 – 2024, ceea ce înseamnă punerea în practică a măsurilor atât de așteptate de industrie.”

Perioada și modalitatea de depunere a cererilor
Apelul de finanțare va fi deschis în perioada 1 noiembrie (ora 10:00) – 1 decembrie (ora 10:00). Depunerea cererilor de finanțare se va realiza exclusiv online, prin intermediul sistemului electronic disponibil pe adresa https://schemacovid.cultura.ro. Este necesară crearea unui cont de utilizator în prealabil, pentru a putea accesa platforma și depune cererea.

Implicațiile și așteptările
Acest apel de finanțare este așteptat să aducă un impuls considerabil sectorului cultural independent, oferind resursele necesare pentru a susține proiectele culturale și pentru a recupera pierderile suferite în timpul pandemiei. De asemenea, inițiativa reflectă angajamentul statului român de a sprijini și revitaliza sectorul cultural, recunoscându-i importanța esențială în viața culturală și socială a țării.

Cu acest sprijin financiar, se așteaptă ca întreprinderile culturale să își poată relua activitatea la capacitate maximă, contribuind astfel la diversificarea și îmbogățirea ofertei culturale disponibile publicului larg.

Lansarea apelului de finanțare de către Ministerul Culturii reprezintă un pas important în sprijinirea sectorului cultural independent, demonstrând un angajament ferm pentru revitalizarea și dezvoltarea acestui sector vital. Întreprinderile culturale sunt încurajate să profite de această oportunitate și să depună cereri de finanțare în perioada desemnată, pentru a beneficia de resursele necesare continuării și extinderii activităților lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare