Ministerul Educației acordă 1 miliard de lei pentru digitalizarea universităților românești acreditate

EDUCAȚIE. Marilen Pirtea, Preşedintele Comisiei de Educație și Cercetare a PNL și rector al Universității de Vest din Timișoara, a anunțat că Ministerul Educației va aloca 1 miliard de lei pentru digitalizarea universităților românești acreditate, introducându-se proceduri standardizate pentru predarea online, în condițiile respectării unor standarde de calitate, potrivit proiectului noii legi a învățământului superior.
 
Spaţiul universitar internațional s-a transformat după pandemie, crescând importanța acordată instrumentelor de comunicare online în activitățile universitare.
 “Datorită acestui context, universitățile românești se află în momentul de a accelera integrarea procedurilor de comunicare online, pentru cât mai multe dintre activitățile de predare – învăţare – evaluare pe care le organizează. Acesta este şi motivul pentru care digitalizarea este un obiectiv prioritar pentru reforma educației în învățământul universitar românesc, conform noului pachet legislativ propus şi aflat în dezbatere în această perioadă”, arată Marilen Pirtea, într-un comunicat de presă.
 
Conform proiectului noii legi a învățământului superior, Ministerul Educației va aloca 1 miliard de lei pentru digitalizarea universităților românești acreditate, Universitatea de Vest din Timişoara urmând să primească un grant competitiv în valoare totală de 5,26 milioane euro, destinat activităților de digitalizare.
 
Ea a menționat faptul că dezvoltarea activităților online va susține un program de creștere a competitivității universităților pe plan internațional, în această nouă etapă a dezvoltării învățământului în Europa și în lume, în condițiile în care programele de studii similare, organizate de universități din diferite țări, concurează direct pentru atragerea de studenții internaționali.
 
“Suplimentar, pentru creșterea pachetului motivațional acordat studenților din universitățile românești acreditate, noua lege prevede creșterea cu 50% a finanțării pentru bursele acordate studenților, un factor semnificativ pentru scăderea riscului de abandon şi pentru promovarea performanțelor studențești. Astfel, cuantumul considerat etalon pentru elaborarea fondului de burse crește de la 201 lei/lună la 300 lei/lună, pe toată durata anului universitar, conform noului proiect al Legii învățământului superior”, specifică Marilen Pirtea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare