Ministerul Mediului anunță un nou Program Rabla pentru flotele de transport

PROGRAMUL RABLA. În cadrul unei conferințe de specialitate desfășurate miercuri, Bogdan Balanişcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), a dezvăluit planurile pentru un nou program Rabla, destinat flotelor de transport mediu și greu. Acesta urmează să fie implementat nu mai devreme de anul viitor.

„Ce am reușit noi de anul trecut până în anul acesta a fost să investim în componenta de „Rabla Plus”. În urma discuțiilor cu producătorii și importatorii de mașini electrice, am modificat planul și valoarea tichetului respectiv, astfel încât să punem mai multe unități în circulație. Deja pe anul 2024, primul program „Rabla Plus” s-a lansat și s-a consumat. Mai pregătim încă unul pentru anul următor”, a declarat Balanişcu.

Proiect pentru flotele de transport

Secretarul de stat a subliniat importanța dezvoltării unui program destinat flotelor de transport, în special în sectorul turismului și al transportului ușor. „Acolo este o zonă auto care face mulți kilometri și automat poluează pe măsura kilometrilor făcuți. Deci, avem în vedere și această chestiune, la fel ca și componenta de transport mediu sau greu”, a adăugat Balanişcu la conferința Electric Truck Experience.

Finanțarea: o provocare majoră

Balanişcu a menționat dificultățile legate de finanțarea acestui proiect, subliniind că este aproape imposibil să existe o linie de finanțare deschisă pentru aceasta. „Este o problemă legată de buget și de modul în care sunt alocate fondurile la începutul anului și în timpul rectificării bugetare ulterioare”, a explicat el.

### Extinderea Rețelei de Încărcare pentru Vehiculele Electrice

Secretarul de stat a discutat și despre provocările întâmpinate în extinderea rețelei de încărcare pentru vehiculele electrice. În cadrul Ministerului Dezvoltării au fost purtate discuții pentru o finanțare care să includă capacități de stocare a energiei electrice. „Nu este vorba doar despre camioane electrice, ci și despre stațiile de încărcare, care implică costuri semnificative”, a subliniat Balanişcu.

Sprijinul autorităților locale

Balanişcu a subliniat importanța sprijinului din partea administrațiilor publice locale, exemplificând situația din București, unde o mare parte din poluare provine din trafic. „Trebuie să ne uităm la ceea ce înseamnă companiile de transport public, unde au fost fonduri la dispoziție și vor fi în continuare pentru a înlocui autobuzele”, a conchis el.

Participanți la conferință

La cea de-a doua ediție a conferinței Electric Truck Experience, organizată la Palatul Parlamentului, au participat reprezentanți ai autorităților, transportatorilor, companiilor de logistică și de retail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare