Ministerul Muncii vizează corectarea unei legi cu impact major în agricultură

LEGISLAȚIE. Ministerul Muncii a intervenit pentru a corecta o lege inițial menită să asigure condiții de muncă mai bune pentru zilieri și lucrătorii casnici, dar care, din cauza unor modificări legislative, nu a reușit să-și atingă scopul. Proiectul de ordonanță propus are ca principal obiectiv reintroducerea agriculturii în sfera aplicabilității legii, pentru a asigura protecție socială și condiții de muncă decente pentru angajații din acest sector.

O lege inițial promițătoare, dar afectată de modificări nefericite
Inițial, proiectul de lege promovat de Ministerul Muncii viza crearea unor condiții mai bune pentru lucrătorii casnici, inclusiv zilieri, oferindu-le acestora acces la un venit minim, asigurări de sănătate și pensie. Totodată, măsura trebuia să contribuie la acoperirea deficitului de forță de muncă, în special în sectorul agricol. Cu toate acestea, modificările aduse în Parlament au avut un impact negativ, restrângând substanțial aplicabilitatea legii.

Agricultura, principalul sector afectat
Una dintre modificările aduse de Parlament a fost definirea mai strictă a activității casnice, excluzând implicit agricultura din sfera legii. Această schimbare a făcut ca mulți angajați din agricultură să fie excluși de la beneficiile preconizate inițial. Ministerul Muncii a identificat această deficiență și a intervenit pentru a corecta situația.

O nouă șansă pentru angajații agricoli
Proiectul de ordonanță propus de Ministerul Muncii urmărește reintroducerea agriculturii în sfera aplicabilității legii, asigurând astfel că angajații din acest sector vor beneficia de protecție socială și condiții de muncă adecvate. Printre activitățile agricole incluse în propunerea de lege se numără plantarea și îngrijirea plantelor, recoltarea fructelor și legumelor, precum și alte activități specifice.

Repararea acestei legi este crucială pentru asigurarea unor condiții de muncă decente pentru toți angajații din România, indiferent de sectorul în care activează. Reintroducerea agriculturii în sfera aplicabilității legii reprezintă un pas important în direcția corectă și ar putea avea un impact pozitiv atât pentru lucrătorii agricoli, cât și pentru întreaga economie a țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare