Ministrul Agriculturii preconizează un an agricol foarte bun în 2024

AGRICULTURĂ. Previziuni pozitive în ciuda secetei
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a declarat recent că 2024 se conturează a fi un an agricol foarte bun pentru România, în ciuda unor zone afectate de secetă. Până în prezent, doar 200.000 de hectare din cele aproape șapte milioane însămânțate în toamna anului trecut și primăvara acestui an sunt calamitate.

„Eu cred că va fi un an agricol foarte bun din ceea ce am văzut prin deplasările în țară pe care le-am avut. Sunt anumite zone afectate de secetă și deja am discutat în zona Buzău, o parte din Galați și Vrancea, unde sunt suprafețe calamitate, pentru că au fost zone în care nu s-a irigat”, a afirmat ministrul Florin Barbu.

Măsuri de compensare și sprijin pentru fermieri
Pentru a sprijini fermierii afectați, autoritățile vor constitui Comitete de Situații de Urgență la nivel local, în colaborare cu direcțiile agricole și alte instituții implicate. Se vor întocmi procese verbale de secetă și se vor aloca sumele necesare pentru despăgubiri, asigurând astfel un suport financiar fermierilor în dificultate.

Producții și statistici agricole
Anul trecut, România a obținut o producție de grâu de 9,635 milioane de tone de pe o suprafață de 2,208 milioane hectare, în creștere față de 2022, când recolta a fost de 8,684 milioane de tone. Producția de porumb boabe a crescut și ea în 2023, atingând 8,522 milioane de tone, cu 485.000 de tone mai mult decât în 2022.

Producția totală de cereale pentru boabe a României a crescut cu 9,1% în 2023 față de anul anterior, atingând 20,571 milioane tone, datorită creșterii randamentelor la hectar.

Condițiile agrometeorologice
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), rezerva de umiditate în sol pentru cultura grâului de toamnă este satisfăcătoare până la optimă în majoritatea regiunilor agricole ale țării. Totuși, seceta pedologică moderată și puternică este prezentă în Moldova și alte zone izolate din Dobrogea, Muntenia și Oltenia.

Dezvoltarea culturilor agricole
Condițiile hidrotermice favorabile au permis culturilor de câmp și speciilor pomi-viticole să se dezvolte în bune condiții. Grâul și orzul de toamnă continuă fazele de alungire a tulpinii și înspicare, iar floarea-soarelui și porumbul prezintă o creștere viguroasă.

În plantațiile pomicole, speciile de sâmburoase se află la creșterea fructelor, iar vița-de-vie continuă fazele de înfrunzire și înflorire. La cartof, fazele de răsărire și tuberizare se desfășoară în ritm normal.

În pofida provocărilor cauzate de secetă în anumite regiuni, ministrul Florin Barbu preconizează un an agricol foarte bun în 2024. Măsurile de sprijin pentru fermieri și condițiile agrometeorologice favorabile contribuie la perspectivele pozitive pentru agricultura României. Cu producții în creștere și randamente îmbunătățite, sectorul agricol își continuă dezvoltarea, asigurând o bază solidă pentru economia națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare