Ministrul Mediului, Mircea Fechet, promite suport pentru comercianți în sistemul garanție-returnare (SGR)

RECICLARE. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, miercuri, în stațiunea Mamaia, inițiativele în curs de desfășurare pentru a sprijini comercianții în achiziționarea echipamentelor necesare pentru colectarea ambalajelor în cadrul Sistemului Garanție-Returnare (SGR). Această declarație a fost făcută în contextul inaugurării primului echipament de colectare a ambalajelor SGR, instalat în Mamaia Nord, ca parte a proiectului “EcoWave: revoluția reciclării pe plajă”, realizat de Asociația Planeta Verde în parteneriat cu Ministerul Mediului și Grupul FEPRA.

Reclamațiile comercianților și răspunsul Ministerului
Referindu-se la reclamațiile comercianților legate de costurile ridicate ale sacilor necesari pentru colectarea ambalajelor, ministrul a anunțat că o nouă metodologie de calculare a tarifului de gestionare va fi pusă în consultare publică. Fechet a subliniat că modificările vor elimina obligativitatea comercianților de a plăti pentru sacii de colectare, care, pe lângă faptul că sunt scumpi, trebuie și sigilați.

„În legătură cu sacii, am cerut celor de la Returo să modifice metodologia de calculare a tarifului de gestionare, astfel încât comercianții să nu mai fie nevoiți să-și plătească sacii pe care îi înapoiază cu reciclabil. O nouă metodologie a fost deja trimisă la minister și urmează să fie pusă în consultare publică”, a declarat Fechet.

Costurile echipamentelor de colectare și sprijinul pentru comercianți
Fechet a recunoscut că echipamentele de colectare a ambalajelor sunt costisitoare, cel mai ieftin echipament costând 15.000 de euro. Pentru a sprijini micii comercianți, ministrul a propus identificarea unei scheme de ajutor de stat care să acopere o parte din costurile acestor echipamente.

„Știu că cel mai ieftin echipament de acest tip costă 15.000 de euro. O sumă care nu este deloc mică și tocmai din acest motiv eu cred că pentru micii comercianți va trebui să identificăm rapid o schemă de ajutor de stat care să susțină o parte din costul acestor echipamente”, a explicat Fechet.

Principiul accesibilității și implicarea autorităților locale
Ministrul a subliniat importanța amplasării echipamentelor de colectare cât mai aproape de punctele de vânzare pentru a respecta principiul accesibilității, mai ales în zonele rurale unde primăria poate fi la distanțe considerabile de magazine. Fechet a menționat că va discuta cu autoritățile locale despre posibilitatea implicării acestora în proiect.

„Opinia mea este că aceste aparate trebuie să fie cât mai aproape de punctul de colectare. Dacă ne facem cumpărăturile la magazin, să putem să înapoiem ambalajul tot la acel magazin. Cred că principiul accesibilității trebuie respectat, mai ales că vorbim de oameni de multe ori în vârstă, care nu au posibilitatea de a se deplasa kilometri întregi”, a adăugat Fechet.

Inaugurarea Primului Echipament SGR în Mamaia Nord
Mircea Fechet a participat la inaugurarea primului echipament de colectare a ambalajelor SGR instalat în Mamaia Nord. Acesta face parte din proiectul „EcoWave: revoluția reciclării pe plajă”, inițiat de Asociația Planeta Verde în parteneriat cu Ministerul Mediului și Grupul FEPRA. Proiectul urmărește promovarea reciclării și protejarea mediului în stațiunile turistice de pe litoral.

Prin aceste demersuri, Ministerul Mediului își propune să sprijine comercianții în implementarea Sistemului Garanție-Returnare, asigurând totodată o gestionare eficientă și accesibilă a deșeurilor reciclabile în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare